26 Юни 2024сряда14:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 1694

Нови стандарти за месните продукти. Те ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата, съобщава Нова телевизия.

Според новите изисквания кюфтетата вече ще съдържат повече вода и по-малко мазнина. Това според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите им качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", подчерта главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Експертите обясняват новия състав на кюфтетата  с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", поясни още Иванова.

С новите наредби, кюфтетата  ще са значително по-здравословни, коментират  от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

От Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 467

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 210

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 176

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 191

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ