24 Март 2019неделя19:32 ч.

Снимки БГНЕС

Нов план: Отлагат Брекзит до 30 юни

автор:Дума

visibility 265

Отлагане на Брекзит до 30 юни. Това предложение ще внесе премиерът на Великобритания Тереза Мей в парламента днес. В пореден опит да се справи с безпрецедентната криза и хаос, която предизвика с поредицата неуспешни опити да прокара сделката за "развода с ЕС".
Снощи депутатите отхвърлиха категорично варианта за твърд Брекзит, а тази вечер предстои гласуване на предложението за отлагане на процеса. Великобритания трябва да напусне общността на 29 март, но ако няма гласувано споразумение от парламента, това не може да се случи. В същото време партньорите от ЕС на няколко пъти подчертаха, че са направили всичко възможно, за да задоволят претенциите на Лондон. Сега всичко зависи от Великобритания, бяха единодушни евролидерите. Брюксел е готов да разгледа вариант за отлагане ан Брекзит, но при ясно заявени условия и критерии от страна на Лондон.

Новото предложение на Мей е за отлагане на Брекзит до 30 юни, но при условие, че депутатите одобрят до 20 март споразумението за напускане на ЕС. Това коментира председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.

След снощното гласуване, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова "парламентът да поеме контрол над ситуацията". През последните 24 часа парламентът категорично отхвърли сделката на премиера Тереза Мей и не сключи сделка, като направи отлагането на член 50 от Договора за ЕС неизбежно, заяви Корбин, добавяйки, че отговорността за забавянето е "само и категорично" на Тереза Мейй. Лидерът на лейбъристите обаче заяви, че отлагането на Брекзит, без "ясна цел", не е решение.

Корбин заяви, че планира, наред с други членове на кабинета в сянка, да провежда срещи с представители на парламента, за да намери "компромисно решение за справяне с кризата, пред която е изправена Великобритания".

При гласуването в сряда вечер депутатите подкрепиха т. нар. поправка "Спелман", която отхвърля Брекзит без сделка. За предложението гласуваха 312-ма, а 308 гласа бяха против. Поправката "Спелман" не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС. Днес предстои гласуването за отлагане на Брекзит. Ако този вариант бъде приет, следва и ЕС да се съгласи с него.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1486

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56