27 Септември 2022вторник01:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Нито едно решение за мен без мен

Има ли изход батакът в здравеопазването

/ брой: 11

автор:Радко Ханджиев

visibility 1899

Според годишния доклад за здравословното състояние на гражданите на ЕС за 2011 г. България надвишава средната за съюза смъртност по 17 показателя, като при пет причини за фатален изход (болести на кръвообращението; други болести на сърцето; мозъчно-съдова болест; злокачествени образувания; състояния, възникващи по време на бременността и раждането) страната ни е на първо място. От 2012 г. България е в първата десетка по смъртност в света. Според данни на НСИ населението намалява със скорост 112 души на ден.
Тези факти намират научно потвърждение и в излязлата наскоро колективна монография Бяла книга за здравеопазване основано на стойности (изд. БАТМИ, С., 2013, 408 с.) под редакцията на проф. д-р Любомир Иванов - председател на Българската асоциация по обществено здравеопазване и член на РС на Европейската асоциация по обществено здравеопазване. Авторите са експерти по здравен мениджмънт с международно признание като доц. д-р Златица Петрова, доц. д-р Георги Иванов, доц. д-р Николай Василевски, доц. Мирчо Вуков, д-р Румен Петков, д-р Невена Иванова, д-р Иван Букарев, д-р Любомир Киров, доц. инж. Донка Димитрова, инж. Силвия Петрова и маг. фарм. Йорданка Вълчева. Те бият тревога за нарастване на рисковите фактори за отключване на хронични незаразни болести (ХНБ) в България. Категорични са констатациите им, че:
* Социалните детерминанти на здравето влияят за влошаване на демографската структура на населението (с. 18);
* Силният стрес е един от механизмите за незадоволителното здравно състояние на нацията (с. 156);
* Глобализацията усилва риска от тези болести (с. 329).
* Обстойно са изведени рисковите фактори за отключване на ХНБ в България (с. 339 и сл.), най-значими от които са социалните условия (с. 332).
Доказана е връзката между социално-икономическите фактори на здравето и заболяванията (с. 334), както и връзката на тези фактори с нарастващата смъртност сред населението (с. 334 и сл.). Авторите са категорични, че "намаляването на главните фактори на риска за ХНБ, а не толкова предоставянето на здравни услуги, може да доведе до намаляване на смъртността" (с. 331).
"Хората имат право на максимално безопасни и укрепващи здравето жизнени условия в социален, икономически, физически, емоционален и юридически план", е тревожното заключение на студията на доц. д-р Никола Василевски (с. 386).
В действителност авторите на Бялата книга алармират срещу погазването на неотнимаеми права, разписани в глава Втора на Конституцията на РБългария. А това са правото на всеки български гражданин на достъпна медицинска помощ, на безплатно медицинско обслужване, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените европейски стандарти и норми.
Остро критикувайки неадекватната роля на държавата, загубата на морал, корупционните практики, абсурдността на клиничните пътеки, разпиляването на средства и други пороци на т.нар. здравна реформа, авторите същевременно компетентно и убедително посочват решенията, които трябва да се вземат, за да се гарантира устойчива и отзивчива здравна система:
- транслационна и персонализирана медицина;
- плуралистичен здравноосигурителен модел;
- интегрирани профилактика и обслужване;
- правото на пациента: "Нито едно решение за мен без мен!";
- иновативна култура - е- и m-здравеопазване;
- система за отчитане на медицинските грешки;
- прозрачност и етични практики;
- иновативни методи на финансиране;
- заплащане според квалификацията и резултатите;
- конкуренция "позитивна сума", основана на стойности, и др.
Проблемът с факторите извън сферата на здравеопазването, които са рискови за отключване на ХНБ, отдавна е в центъра на вниманието на световната здравна общественост. Нарастващата тревога от състоянието на проблема мотивира Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк да приеме съответна резолюция през септември 2011 г. (с. 327).
Нашето правителство също реагира. Преди месеци бе приета национална програма, съгласно която превенцията, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот са заложени като основни средства за противодействие на хроничните незаразни болести. Но дали това е достатъчно? Бялата книга предлага цялостни конструктивни решения за изход от кризата на системата на здравеопазването. Остава само те да бъдат прочетени и приложени на практика.

 

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 233

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ