04 Декември 2021събота04:19 ч.

Интервю

Нина Ставрева: Продължаваме заедно за Каварна

Общинска фирма ще свие с 50 процента разхода за сметосъбиране, казва кметът на морската община, кандидат на БСП за нов мандат

/ брой: 199

автор:Аида Паникян

visibility 1811

- Г-жо Ставрева, какво недовършено остана от настоящия ви мандат?

- Имаме самочувствието да застанем пред хората от общината и да заявим: "Изпълнили сме предизборните обещания от 2015 г.". Поехме ангажимент хората активно да участват в управлението на общината и създадохме "Обществен съвет", чието мнение тежи в обсъждането на бюджета и други общественозначими теми, подехме инициативата "Каварненци предлагат - кметът изпълнява". Искахме да възстановим доверието на хората в кмета и смятам, че го направихме - над 900 души минаха само в приемния ден на кмета. 

Създадено е и от 2017 г. работи обещаното общинско предприятие за озеленяване, поддържане на парковете и ниско строителство. В него са ангажирани 55 души целогодишно, като 20 от тях са от селата в общината и работят там. 

Безплатен транспорт до морето през лятото, още по-добри условия в пенсионерските клубове и непрекъсната грижа - за това поехме ангажимент пред хората по време на срещите ни през миналата седмица.

- Какво е състоянието на туризма в общината?

- За разлика от общата за страната картина, туризмът в нашата община бележи сериозен ръст. През 2015 г. туристите са били 20 хил., а през т.г. са 60 хил. души. За 4 години туристическият данък от 50 хил. се увеличи на 180 хил. лв. Изградихме в курортната зона водопровод и канализация (години наред на плажа нямаше вода), декинг алея на плажа. Подобренията на курортната зона продължават. 

- Девизът ви е "Продължаваме заедно за Каварна". С какво ще продължите?

- Много е направено, но безспорно ни чака и много работа, за да имаме община, в която да живеем спокойно, да имаме работа и добри доходи, децата ни да получат добро образование, здравеопазването и социалните дейности да отговарят на съвременните изисквания. Средната възраст на нашата листа е 44 г. - това са млади, мотивирани, енергични хора, готови да работят за общината.

Запазваме безплатните детски градини и ясли. 

Продължаваме да подкрепяме общинската болница, която през мандата е подпомогната с над 2 млн. лв. Ако това не беше сторено, нямаше да има болница, която да обслужва каварненска и шабленска община. Но сме изправени пред проблема с кадрите. Неотдавна предложих общината да плаща за специализацията на шестимата каварненски младежи, които учат медицина във Варна с условие след завършване 5 години да работят в болницата в родния си град. Но с гласовете на съветниците от ГЕРБ предложението бе отхвърлено. Продължаваме да подкрепяме дейността на болницата, ще продължим да осигуряваме мобилни лекарски групи и периодични профилактични прегледи за социално значими заболявания на хората по селата. Планираме създаване на социално общинско предприятие в подкрепа на възрастните хора по селата.

Друга важна стъпка ще бъде разширяване на дейността на общинското предприятие "Чиракман", като включим в нея сметопочистване и сметоизвозване. Това ще стане след като през ноември 2020 г. изтече договорът със сегашната фирма за чистотата. Общината вече задели пари за купуване на нова техника. Така не само ще намалим с 50% разходите по почистването и извозването на сметта, но и ще разкрием нови работни места, а и контролът ще бъде по-ефективен.

Работим по приемане на общ устройствен план, продължаваме работа по разработване и приемане на подробни устройствени планове, които не допускат презастрояване в общината. Необходимо е и запазване на всички зелени зони, предвидени в устройствените планове и увеличаването им. Продължаваме да изграждаме и поддържаме съвременна пътна, улична и тротоарна мрежа.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ