03 Май 2024петък03:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Никола Томов и градът на царевицата

Изтъкнати селскостопански учени от Врачанския край

/ брой: 154

visibility 77

Илия Борисов

Нашият Врачански край се гордее с двама от най-изтъкнатите селскостопански учени: Никола Томов - дългогодишен директор на Института по царевица в Кнежа, и Тодор Рачински - ръководител в продължение на много години на Института по пшеницата и слънчогледа в Генерал Тошево. Двамата агрономи-селекционери имат световна слава. Научните им достижения са известни в много страни на Европа, Америка, Африка и Азия. Жалко, че те отдавна са в небитието.
Цъфти ли изкуството на земеделието, ще цъфтят всички други изкуства - обичаше често да повтаря акад. Томов. Той избра професията си в ранна младост, след завършване на средното образование в ломската мъжка гимназия "Найден Геров". Творческата му кариера започва през 1950 г., когато става научен сътрудник в Карнобатската опитна станция. До последните си дни Майстора, както го наричаха неговите съученици-гимназисти, се посвети на "царевичното растение".
Не е възможно в кратките редове да се опише кипящата и многостранна изследователска дейност на Никола Томов, от чието рождение се навършиха 90 години. Първоначално той е научен секретар, после зам.-директор, а след това, в продължение на цели тринадесет години, и директор на този единствен в страната ни научен център за царевица в Кнежа. Проявява се с научните си разработки и селекционирането на сортове с повишено съдържание на протеин и лизин. Създава 37 нови хибрида. Името му на авторитетен и ценен селекционер е популярно навред по света, където се отглежда царевица.
При честване на 75-годишнината от рождението му бе предложено институтът в Кнежа да носи името на академика.


С лични спомени във Враца преди два месеца почетоха паметта на акад. Томов


Ще запази ли Кнежа името си на град на царевицата?





 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ