Неудовлетворените от работата се утешават с храна
/ брой: 65
Жените, които са засегнати от т.нар. синдром на професионалното изчерпване, са по-склонни да прекаляват с хапването, установи финландско проучване. Те са по-уязвими по отношение на придобиването на навици, свързани с т.нар. емоционално или неконтролирано хранене, и имат намалена способност да направят промени в поведението си на хранене, казва водещият изследовател Нина Неванпера. Изводите са основани на проследяването на 230 работещи жени на възраст от 30 до 55 г., които са част от клинично изпитване, свързано със здравословни промени в начина на живот. Като цяло 22% от жените имат някаква степен на неудовлетворение от работата си. Анализирайки хранителните им навици, учените установяват, че тази група жени имат навика да се утешават и прекаляват с храната. Резултатите показват още, че жените, които са доволни от работата си, но имат неконтролирано хранене, успяват да ограничат вредните навици в продължение на година. Докато групата на неудовлетворените не постига тази промяна.
Една от причините може да бъде образованието, предполагат експертите. Жените, засегнати от "професионално изчерпване", като цяло имат по-високо ниво на образование, а то от своя страна е свързано с по-ниско тегло, поясняват те. Все пак емоционалното хранене е потенциален рисков фактор за напълняване в бъдеще. И това не е особено здравословно, тъй като стресираните хора са по-склонни да се утешават с шоколад или fast food, отколкото с ябълка, допълва Нина Неванпера.