26 Септември 2020събота18:13 ч.

Несправедливото заплащане води до инфаркт

И отпуската носи рискове за здравето

/ брой: 161

автор:Аида Паникян

visibility 760

Усещането за несправедливо отношение може да ни разболее, доказват учени. Хората, които смятат, че не получават достатъчно заплащане, са подложени на стрес, предизвикващ депресии и атакуващ с течение на времето сърцето. Бонският икономист Армин Фалк и дюселдорфският социолог Йоханес Зигрист провеждат преди време експеримент, разказва "Дойче веле". Субективното усещане за несправедливост подложило участниците в експеримента на стрес - колкото по-малко пари получава даденият подчинен, толкова по-силно се променя честотата на пулса му. Физическото и психическото натоварване води до ускоряване на пулса. Изчезне ли натоварването, пулсът по принцип се нормализира. Организмът на онези, които страдат от хроничен стрес, трябва постоянно да се напасва на ситуацията. По този начин се нарушава вегетативната му регулираща способност - сърдечната честота намалява. "Щом чувството за несправедливо отношение се отразява трайно на варирането на пулса, това може да повлияе отрицателно на здравето", обяснява Фалк.
Резултатите от проведения експеримент се потвърждават от оценката на данните на "Социо-икономически панел" - едно от най-големите и най-продължителни мултидисциплинарни проучвания в Германия. Заради него ежегодно се правят допитвания сред над 20 хил. души в 11 хил. домакинства по теми като доходи, работно място, образование и здраве. Анкетираните, които определят заплащането си като несправедливо, са принципно в по-лошо здравословно състояние, страдат много по-често от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и депресии.

Компенсира ли почивката несправедливостта

която е отрова за организма? Излизането в отпуска трябва да става колкото се може по-постепенно и плавно. Ако ще ходите на море или планина, не тръгвайте в първия ден от отпуската, а останете вкъщи - все ще си намерите работа. Плавно трябва да бъде и връщането на работа - приберете се от отпуск 1-2 дни преди изтичането му. Ако работата ви е изтощителна и напрегната или обратното - скучна и еднообразна, по-добре е да разделите годишната отпуска на два пъти. Или да си прибавяте по 1-2 дни към уикендите и без да хабите сили и време за път да си правите почивки някъде наблизо, съветват американски психолози.
Проблем при почивката

на море

може да се окаже т. нар. йоден удар. Преходът от среда с по-малко количество йод в среда, наситена с такъв, е стрес за щитовидната жлеза, която започва да реагира на промяната по различен начин. При някои хора тя започва да работи на високи обороти и се увеличава вероятността от тиреотоксикоза (повишена секреция на щитовидните хормони - базедова болест, токсичен аденом, базедофицираната гуша), а при други - забавя темпото си на работа и предизвиква отпадналост, отоци и напълняване. И двата варианта са еднакво опасни. Чистият

планински въздух

винаги се е смятал за еликсир на здравето. Неслучайно някога са препоръчвали на страдащите от туберкулоза например да ходят на санаториум в Швейцария. Любопитен факт е, че планинците дълголетници са най-много след мъжете, докато жените дълголетнички живеят в равнинни райони.
Нерядко отпускарските навици водят

към "заточение" в тоалетната

и дори в болница. Причина за това обикновено е храната, чието съхранение при високи температури е доста деликатно. Високите температури не само разпалват жаждата за приключения, но са и чудесна среда за бурно развитие на патогенните бактерии - салмонели, стафилококи, колибактерии. А мръсните ръце са най-доброто транспортно средство на колибактериите.
Мнозина се връщат понаддали от отпуска. За да не се случи това, диетолозите препоръчват да се запазят обичайните часове и навиците на хранене. Често дамите, когато са на море, избягват да закусват - да не им се подува коремът. Тази "елегантност" може да им излезе солена в по-дългосрочен план, тъй като това забавя метаболизма.
 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ