08 Декември 2022четвъртък02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Най-затъналото в дългове търговско дружество в столицата е "Топлофикация София"

На фокус

Непрозрачното управление на София*

Столичните търговски дружества трупат загуби, решение засега не се търси

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 213

Петя ГЕОРГИЕВА, ИПИОбщинските предприятия и тяхното управление са честа тема за публично обсъждане, но анализът на работата им се затруднява от липсата на единна база данни, която да улеснява достъпа до информация за текущото им финансово състояние. В същото време предоставяната от общините информация за търговските им дружества и за общинските предприятия е по-скоро символична. Столичната община, като най-голямата по бюджет и предоставяни публични услуги местна власт, следва да дава пример за публичност и управление на собствеността.

Какво се случва на практика

със столичните предприятия?
Съгласно своите регистри Столичната община има собственост в 56 търговски дружества - 18 със стопанска дейност, различна от здравеопазване и 38 лечебни заведения, както и управлява 11 общински предприятия, създадени по Закона за общинската собственост. От особен аналитичен интерес са именно търговските дружества, собственост на общината, чрез които тя се намесва и управлява пазара в определени сектори, а в някои има доминиращо значение поне на местно ниво. На този етап изключваме от анализа общинските болници, които, независимо че също са търговски дружества, изискват по-специфична оценка.
Столичната община притежава собственост в търговски дружества, извършващи различни стопански дейности: от доставка на топлоенергия, транспорт и строителство, до пазари и охранителна дейност. В тях работят над 10 900 души. Най-големите дружества според размера на активите за 2020 г. са "Метрополитен" ЕАД (малко под 3 млрд. лв.), "Топлофикация София" ЕАД (1,2 млрд. лв.) и "Столичен електротранспорт" ЕАД (284 млн. лв., като дружеството изпреварва "Център за градска мобилност" ЕАД).
През двете години (2019 и 2020 г.) загуба отбелязват три дружества - "Топлофикация София", "Столичен електротранспорт" и "Спортна София 2000" ЕАД. Само 4 от 16 дружества са подали отчети за 2021 г. в Търговския регистър. За две предприятия ("Софинвест" ЕАД и "Географска информационна система - София" ЕООД) липсват каквито и да било отчети след 2018 г.

Ето някои наблюдения от финансовите отчети

Дори най-печелившото столично предприятие "Метрополитен" влошава резултатите си

на столичните търговски дружества:
Активите на столичните търговски дружества (без лечебните заведения) съвсем слабо нарастват до близо 5,1 млрд. лв. през 2020 г. Общата им загуба обаче в рамките на една година се удвоява, достигайки 139 млн. лева. Основната причина за загубата се дължи на загубите на "Топлофикация София" ЕАД и на "Център за градска мобилност" ЕАД, съответно в размер на 67,3 млн. лв. и 62,5 млн. лева. Какъв ще е резултатът през 2021 г. в условията на високи цени на горивата и нарастваща инфлация? Отчетът към третото тримесечие на 2021 г. показва, че "Топлофикация София" ЕАД регистрира загуба в размер на над 151 млн. лв. или три пъти по-голяма в сравнение със същия период на предходната 2020 г.
Натрупаната загуба към края на 2020 г. в балансите на столичните търговски дружества е малко над 708 млн. лв., което е 44% от целия бюджет на Столичната община за годината.
Приходите от продажби на дружествата намаляват с близо 130 млн. лева, основно заради намалените приходи на "Топлофикация София" и ЦГМ. От големите единствено "Метрополитен" ЕАД реализира сериозен ръст на приходите между двете години в размер на 15,1 млн. лева за 2020 г. и оттам - печалба за годината.
За някои неблагоприятни развития обяснение може да се търси в пандемията от КОВИД-19, но има и други фактори. "Метрополитен" ЕАД например реализира малка печалба през 2020 г. от 1,7 млн. лв., но през 2021 г. отново е губещо предприятие с размер на отрицателния резултат от над 4,8 млн. лв. - очевидно краят на пандемията се отразява негативно на дружеството, може би заради намалелите субсидии.
Обобщеният отчет на Столичната община за търговските дружества за 2020 г. всъщност ги представя, а не ги анализира. В него

няма нито един обобщен финансов показател    


чрез който да се прецени какво е състоянието на общинските фирми и какво е влиянието им върху общинския бюджет. Липсата на годишни данни за 2021 г. също представлява проблем.  
Без да правим подробен преглед на лечебните заведения, само ще отбележим, че всички общински болници са включени в сектор "Местно управление" - това означава, че техните финансови показатели директно влияят на общинските (и оттам  - на консолидираните) фискални показатели. С други думи, от статистическа гледна точка те са част от "държавата".
"Център за градска мобилност" ЕАД и "Топлофикация София" ЕАД пък от своя страна са в списъка на НСИ с дружества извън сектор "Държавно управление" с общ размер на задълженията над 0,1% от БВП за 2021 г. Това означава, че: 1) това са предприятия със значителен размер и 2) тези две предприятия са силно рискови от гледна точка на общинския бюджет. При невъзможност за финансиране на поне половината от разходите им със собствени приходи ще бъдат включени в сектора и ще започнат да оказват пряко влияние върху салдото на общинския бюджет, а оттам - и на консолидирания.
В заключение ще отбележим, че влошаването на финансовите показатели на търговските дружества следва да се анализира по-подробно от общинската власт, за да се предприемат мерки в една от двете посоки - оздравяване и по-добро качество на управлението или приватизация. Такива оценки не виждаме в документите на общината. Предоставянето на информация за дейността им - дали под формата на регистри, бази данни или обобщена информация,  обаче е първото необходимо, макар и недостатъчно, условие за добро управление.

Икономически живот

* Заглавието е на редакцията

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Банкер: Има риск от социални трусове

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Банките очакват влошаване на пазара на кредити

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 238

България ще сече евромонети

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 238

Летище край Курск ударено от Киев

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 238

ЕС праща Фронтекс в Западните Балкани

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 238

Затвориха Коледния базар в Дюселдорф

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 238

Две наши сънароднички са изчезнали в Мюнхен

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 238

Голям стрес друса "опозицията"

автор:Нора Стоичкова

visibility 402

/ брой: 238

Блокада под условие

автор:Чавдар Найденов

visibility 383

/ брой: 238

Гласуваме и с машина, и с бюлетина

автор:Юлия Кулинска

visibility 316

/ брой: 238

Ах, този "престъпен комунизъм"!

автор:Камелия Базова

visibility 422

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ