05 Февруари 2023неделя23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Георги Струмски

Имена

Неоценим принос в изящната словесност

90 години от рождението на Георги Струмски

/ брой: 245

автор:Продрум Димов

visibility 23

Продрум ДИМОВ


От редактора 

Скъпи читателю! 

В този брой на приложението за литература, изкуство и култура нека си спомним за поета Георги Струмски, от чието рождение неотдавна се навършиха 90 години. Ще се докоснем и до поетичния свят на Вилдан Сефер чрез едно нейно есенно-зимно стихотворение.

Приятно четене.

През септември 1999 г. Велин Георгиев ме покани на премиера на поредната си книга в Столичната библиотека. Когато приключи събитието, забелязах, че поетът ми махна дружелюбно. След това каза: "Хайде бе, къде се губиш? Ела, че Георги Струмски ме помоли настойчиво да го запозная с теб!" Така най-неочаквано се сложи началото на неподозирано запознанство, което скоро прерасна в близко и потребно взаимно творческо сродяване. 

Георги Асенов Йорданов, който ще остане завинаги с писателския си псевдоним Струмски, е роден на 25 ноември 1932 г. в с. Слокощица, Кюстендилско. Завършва "Българска филология" в Софийския университет и учителства отначало в Пирдоп, а по-късно в Кюстендил и София, преди да се раздели с учителската професия и да се отдаде всеотдайно на литературно-творческото поприще. Първите му професионално зрели поетични творби се появяват през 1958 г. по страниците на в. "Народна младеж". Междувременно започва работа като редактор в Радио "София", сетне главен редактор на в. "Пулс", продължава като завеждащ "Детско-юношеска литература" в издателство "Български писател", заместник главен редактор на сп. "Обзор", секретар на СБП и завършва трудовия си път като главен редактор на детското сп. "Славейче". 

За отбелязване е, че наред с нелеката и отговорна редакторска дейност не оставя да бездейства талантливото си перо и създава твърде внушителна поредица от творби. През 1958 г. тръгва с дебютните си "Две поеми", последвани от бурен порой от интересни и търсени актуални заглавия, особено в областта на детската ни литература. В тази насока в сюжетно-тематичен план се открояват "Моите пролети и зими" (1963), "Пионерската държава" (1964), "Барабанчик" (1965), "Писма до твоето детство" (1968) и много други произведения, посветени на малчуганите. 

Без да изневерява на любимата си детска тема, Георги Струмски не остава чужд и на творчеството за възрастни. Силно впечатляваща е неговата "Книга за Майстора" (1972), а също така и заглавията му "Ангел Златоуст. Книга за Ангел Каралийчев" (2008), "Отвесна светлина" (2008) и други.

От първите си детски дни обаче остава подвластен на неукротимата си обич към родния край, към българското и родната духовност и отразява вдъхновено тези свои изконни родолюбиви чувства в поетичните си и белетристични творби. Още при първите ми по-продължителни контакти с него усетих, че е зареден с неудържим пиетет към културно-историческото ни наследство, в това число и към приноса на родното писателство в духовното съзиждане на България. Творчеството му за деца заема подобаващо престижно място сред най-уважаваните ни и тиражирани автори. Неслучайно заедно с колежката Теодора Ганчева в течение на години редактираха и издаваха сладкодумното сп. "Славейче".

На 8 юли 2013 г. Георги Струмски ни напусна физически завинаги. Смъртта обаче е безсилна да заличи неговия неоценим принос в генезиса на родната изящна словесност, с който ще живее в днешния и утрешен духовен ден на поколенията. 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 896

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 689

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1931

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 608

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1129

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ