18 Юни 2021петък21:24 ч.

ПРАЗНИК ВСЕКИ ДЕН

Ненадминатият свят на книгите

23 април е знакова дата за литературата, просветата и знанието

/ брой: 79

автор:Альона Нейкова

visibility 1122

Вече над четвърт век 23 април официално се смята за знакова дата за литературата, след като през 1995 г. бе учреден Световен ден на книгата и авторското право. Това се случва на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, на която се взема решение да се даде началото на празник, който да почита писателите от всички кътчета на планетата ни, да акцентира на удоволствието от четенето и да се уважава незаменимият принос на всички, които участват в социалния и културния прогрес на човечеството.

Осъзнаването на ролята на книгите за просветата и образованието ни е сред най-важните стъпки за разпространението и запазването на знанието. Благодарение на литературата и печатното слово, в което са въплътени най-важните ни теоретични и практични постижения, имаме уникалната възможност да получим достъп до страхотни идеи, естетични разбирания, духовни и морални устои. Като безценен носител на информация, книгите дават шанс на всяка култура да разкаже за себе си, запознава ни с обичаите и традициите на всички народи.

Ненапразно наричат книгите прозорец към света и мост, който съединява различни цивилизации във времето и пространството.

Отбелязвайки Световния ден на книгата и авторското право, всички ние трябва да отдадем дължимото внимание на тяхната роля в съхранението и развитието на всяка държава. Защото словото, съб(и)рано и отпечатвано върху многобройните страници, е най-добрият помощник в общите усилия за защитата и обогатяването на човешкото наследство.

Според експерти, запознати с най-емблематичните археологически находки, първите книги са датирани отпреди над две хиляди години и са направени от дърво и восък. Въпреки това съществува близо три пъти по-древен артефакт - Папирусът на Прис, който съдържа 214 реда йератическа писменост върху 18 страници, а текстът му представлява интерес от гледна точка на оценката на моралните норми на древноегипетското общество.

Смята се, че на Земята има около 130 милиона книги, като става дума за количеството произведения от всички видове, а не за броя на отпечатани томчета.

Най-тайнствено издание и до днес остава Ръкописът на Войнич. Този средновековен манускрипт все още е неразгадан. Специалисти са на мнение, че за създаването му е използван несъществуващ език. А версиите за съдържанието му варират от описание на загадъчни растения до закодирани послания за най-големите опасности, които грозят хората.

Една от най-скъпо продадените книги в света е "Лестърският кодекс" на Леонардо да Винчи. Бил Гейтс я купува на търг за фантастичната сума от 24 милиона долара. Любопитен факт е, че текстът в нея е написан огледално.

"Приказки от хиляда и една нощ" са познати на почти всички, но малцина знаят, че в първоначалната версия на тези истории Аладин е китаец, а не арабин.

Детският роман "Алиса в страната на чудесата" от Луис Карол е забранен в Поднебесната империя заради това, че разказва за говорещи животни.

В библиотеката на прочутия Харвард са запазени четири книги, написани върху пергамент от човешка кожа.

А в произведенията на Шекспир думата "любов" се среща почти десет пъти по-често от "омраза".

Но може би най-важният факт е, че за книгите няма граници, а четенето им ни кара да мислим непрекъснато...

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ