22 Юли 2025вторник07:57 ч.

Неков: Месото от Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

автор:Дума

visibility 4007

Българският продукт месо от Източнобалканска свиня, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков "Да защитим българския вкус" като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода Източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното. Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната й паша от горска растителност, вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система. Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. Месото от свинята е и задължителна съставка на Смядовската луканка, която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там. Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията "Слоу Фуд", която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.

Бедността в България се увеличава през 2024 г.

автор:Дума

visibility 1833

/ брой: 132

Овцевъдите искат драконовски мерки срещу шарката

автор:Дума

visibility 1948

/ брой: 132

10% ръст на цените и приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 2012

/ брой: 132

Украински дронове атакуваха Москва

автор:Дума

visibility 1626

/ брой: 132

Антиимигрантски протести във Варшава

автор:Дума

visibility 2035

/ брой: 132

Румъния не може да спаси наводнената солна мина

автор:Дума

visibility 1956

/ брой: 132

Накратко

автор:Дума

visibility 1881

/ брой: 132

Завръщането

автор:Александър Симов

visibility 2000

/ брой: 132

Диагноза

visibility 1920

/ брой: 132

Натиск върху съда

visibility 1953

/ брой: 132

Признателност към Апостола

visibility 1877

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ