09 Юли 2020четвъртък10:48 ч.

НЕКА НАКАРАМЕ ЕВРОПА ДА ЗАРАБОТИ ОТНОВО

Не можем да затворим всички пътища за възстановяване - нуждаем се от прогресивна публична инвестиция

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 2598

Пол Нируп Расмусен,   
президент на ПЕС
Сергей Станишев,
председател на НС на БСП

През първата половина на 2010 г. станахме свидетели на преобразяването на икономическата криза в "криза на eврозоната". В европейските заглавия всеки ден преобладават сведения за спекулативни нападки и обезценяване на еврото. Основите на ЕС не са били така разклатени, както през последните шест месеца. Докато американските, китайските, австралийските и индийските агенции отбелязват всеки положителен знак за възстановяване, макар и с бавни темпове, то доминираният от консерваторите ЕС изтънява под медийната диета от бюджетни съкращения, режим на икономии и стагнация.
Европа както и Европейският съвет на 17 юни отчаяно се нуждаят от свеж подход.

Консервативният метод не работи

Нуждаем се от подход, който поставя на първо място хората, а не пазара. Обновената европейска социалдемокрация може да помогне за това. Партията на европейските социалисти е политическото семейство, което може да даде отговорите за решаване на кризата в еврозоната. Трябва да намерим начин да постигнем дългосрочна стабилност. Европейският механизъм за това трябва да бъде постоянен. Засилена икономическа координация в Европа означава стремеж към стартиране на евробондовете и създаване на европейска агенция по дълговете. Време е да поставим началото на европейската солидарност.  
Правилната финансова регулация означава и данък върху финансовите трансакции. Тя означава регулация на хедж фондовете и фондовете за инвестиране в частен капитал, за да се прекрати диктуването от тяхна страна на правилата на демокрация.
За да постигнем баланс в Европа до 2020 г., се нуждаем от

силно социално измерение

включително намаляване на бедността. Трябва да приемем сериозно задължението за намаляване на въглеродните емисии. Нямаме нужда от 10 години икономии и съкращения, а от нов начин на мислене, който оценява стойността на публичните инвестиции. Нуждаем се от нова архитектура на европейската икономика, която да осигурява работни места за младите и защита на възрастните. Това означава смислени планове за назначаване на младежи и прецизна пенсионна реформа. Това означава Европейски пакт за работа и социална реформа, който да вдъхне живот на възстановяването, а не икономии след икономии, задушаващи растежа.
Това са отговорите, които европейската социална демокрация може да сложи на масата. А те са част от нарастващ списък с предложения, които показват, че прогресивният път е правилният.
Но какво причини тази перфектна буря от икономическо затруднение и политически цинизъм, която постави ЕС в положение на криза? Как в разстояние на шест месеца най-големият търговски блок бе редуциран до степен, по-малка от сумата на неговите постоянно спречкващи се части? И най-важното,

какви мерки трябва да бъдат предприети веднага

за да заработи Европа отново?
Лидерите на ЕС ще се срещнат утре на Европейски съвет. Сред тях ще бъдат силно смиреният канцлер на Германия и странно мълчаливият президент на Франция. Г-жа Меркел прекара последните шест месеца, яростно рисувайки черти в пясъка само за да ги види отмити една по една от вълните на общественото мнение, а г-н Саркози като цяло каза много малко. Ясно е, че мнозина ще погледнат на тази последна тенденция като на добре дошло развитие, но е ясно също така, че никой от актьорите не е предоставил каквото и да е решение, близко до стандартите за лидерство, така необходимо по време на криза. Това, което липсва, са решителни действия.
"Перфектната буря", обхващаща ЕС, беше провокирана от най-лошата възможна реакция по време на криза - колебанието. Германия и Франция, които са историческият двигател на развитието на ЕС, са в застой. Ксенофобската политика оказва своето разрушително влияние, като заслуга има и Меркел, която позволи тази ситуация да се развие. Разочарованото общество, страхувайки се от ефектите на кризата, е насърчавано да хвърля вината върху най-лесната жертва: най-изоставащите или върху гърците (варварите).

Но кризата не е причинена от Гърция

Разбира се, службите на финансовата индустрия бяха изключително доволни да стоят настрана и да наблюдават как някой друг поема вината. Да не забравяме и консервативните сили, които със задоволство обслужваха тази политика на ксенофобия.
Консервативното мнозинство извърши такава социална безотговорност, като се има предвид икономическото безумие с въвеждането на режим на икономии след наложен вече такъв. И докато почти всеки друг глобален търговски блок използва стимулиращи пакети за създаване на работни места, десноцентристите изглеждат някак убедени, че могат да постигнат потушаване на ситуацията в Европа.
Подходът на ПЕС за откриване на нови работни места ще се превърне в еталон номер едно за измерване на възстановяването. Според ПЕС не може да има подобрение, ако безработицата продължава да е висока. И европейската валута ще бъде защитена, когато бъде осъзната важността на отборната работа - както в добри, така и в лоши времена.
В навечерието на срещата на Европейския съвет лидерите на социалистическите и социалдемократическите партии, които съставят Партията на европейските социалисти, ще се съберат, за да приемат официално нашия алтернативен, прогресивен път за излизане от кризата. Ще се съберем уверени, че нашият път е пътят напред. Присъединете се към нас, за да накараме Европа да заработи отново.


Президентът на Партията на европейските социалисти и председателят на Националния съвет на Българската социалистическа партия публикуват съвместната си статия в прогресивни леви издания във всички държави от Европейския съюз навръх заседанието на съвета на ЕС.


 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ