16 Януари 2022неделя20:45 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Тирана цели да стане столица от европейски тип: по-зелена, но същевременно и с много небостъргачи. Учени, архитекти и активисти обаче се съмняват дали властта не подпомага интересите на мафията, унищожавайки историята

Небостъргачи в Тирана никнат като гъби

Това е за сметка на историята, твърдят архитекти, учени и активисти

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 391

Небостъргачи в Тирана никнат като гъби, рушащи историята и обслужващи мафията. През следващото десетилетие в албанската столица ще настъпи драматична промяна. В центъра ѝ модерни небостъргачи ще заемат мястото на исторически сгради, според план, наречен "Тирана 2030", съобщава "Блумбърг", цитиран от БГНЕС. Правителството казва, че целта му е да превърне Тирана в по-зелен град с велосипедни алеи, повече електрически превозни средства и гористи местности около центъра.

В статията се посочва, че Албания остава една от най-бедните страни в Европа, с БВП на глава от населението, който е около 30% от средния за Европейския съюз.

"Тирана е град, който расте с около 30 000 жители годишно, така че въпросът е как да планираме този растеж по устойчив начин", казва кметът Ерион Велиай, член на управляващата Социалистическа партия. "Мисля, че разбихме мита, че само богатите градове могат да направят това."

С небостъргачите, които никнат като гъби из целия град, и някои големи исторически сгради, които вече са унищожени, критиците на плана са загрижени. Архитекти, учени и активисти казват, че разрушаването води до загуба на история, вдига цените на жилищата и вероятно дори функционира като операция за пране на пари за организираната престъпност.

Площад "Скендербей" вече е център на промяната в града. Преди това беше едно от най-натоварените кръгови кръстовища. Националният театър на Албания, построен през 1938 г. и считан за изключителен пример за италиански футуризъм, беше разрушен през май 2020 г. след 2-годишна съпротива от активисти, за да проправи пътя за по-нов и модерен театър.

Плановете за обновяване на центъра на града бяха разкрити за първи път през 2016 г. под името "Тирана 2030". Йони Бабочи, съветник на кмета по планиране и архитектура, казва, че целта е била "преосмисляне на териториална Тирана". За да се проправи пътя за това ново строителство, съществуващите сгради се събарят. Но критиците казват, че досегашните разработки не отговарят на нужните критерии и че много от тях се строят без ясен план. Като се има предвид слабата икономика на страната, има и опасения откъде идват парите за тези разработки.

Според редица експерти страната се е превърнала в любимо място на международните престъпници за пране на пари. Антимафиотските прокурори в Италия откриха, че престъпният синдикат "Ндрангета" е определил новото строителство в Тирана като възможност за себе си. Специалната група за финансови действия (FAFT), глобален надзорник за прането на пари, постави Албания в "черния списък", което означава, че се счита за високорискова за пране на пари поради слабости в нейните системи.

Независимо от източника на парите, нарастващите цени на недвижимите имоти правят жилищата по-малко достъпни. Цените на имотите в Тирана са се повишили с около 6% от 2020 г., докато цялостната икономика се е свила до почти същата степен поради пандемията.

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ