16 Май 2021неделя14:30 ч.

Здраве

Не заварявайте с кардиостимулатор в тялото си

В България има около 64 устройства на 1 милион население, а в Германия и Италия са близо 200

/ брой: 44

автор:Аида Паникян

visibility 365

Хората, на които е имплантиран кардиостимулатор, не бива да се занимават със заваряване. За тях не е подходящо и ползването на айфон 12, става ясно от публикации в медицински издания, тъй като този айфон съдържа магнит и, ако пациентът го държи близо до имплантираното му устройство, то може да се повреди или да не работи правилно, което е опасно за живота му. Тези пациенти не бива да участват и в контактни спортове. Иначе, хората с такова устройство в гърдите могат спокойно да ползват микровълнови печки, мобилни телефони, да се подлагат на изследвания с ядрено-магнитен резонанс, категоричен е д-р Красимир Джинсов - кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

У нас в момента няколкостотин души със сърдечна недостатъчност (СН) са получили шанса да имат добро качество на живота, благодарение на кардиостимулаторите, които намаляват симптоми като умора, задух, отоци по крайниците - едни от най-мъчителните състояния на хора с това заболяване. Само през миналата година животоспасяващите устройства са имплантирани на над 450 души.

Сърдечната ресинхронизираща терапия (CRT) е предназначена за лечение на хора със сърдечна недостатъчност и представлява имплантиране на специален кардиостимулатор под ключицата на пациента. Чрез електроди, които достигат до сърцето по венозен път, устройството подпомага функцията му, като синхронизира неговите съкращения чрез електрически импулси. След поставяне на кардиостимулатора, лекарят прецизно го настройва, за да отговаря на нуждите на конкретния пациент. Устройството може да остане в човешкото тяло до 10 години, като през това време работи със специална литиева сребърно-ванадиева хибридна батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

Сърдечната ресинхронизираща терапия е изключително подходяща за пациенти със СН и характерни изменения на електрокардиограмата. Рядко има противопоказания. Тя е сред най-съвременните начини за подобряване на прогнозата при тези пациенти, а когато се комбинира с кардиовертер-дефибрилатор (CRT-D), предотвратява и внезапната сърдечна смърт, обяснява д-р Джинсов. Кардиостимулаторът подобрява помпената функция на сърцето, като при някои пациенти се забелязва подобрение още на първия месец. Благодарение на тази терапия, значително намаляват хоспитализациите на пациенти със СН и се подобрява качеството им на живот.

Тази терапия у нас не е достатъчно популярна, става ясно от думите на д-р Джинсов. В България има около 64 устройства на 1 милион население, докато в Германия и Италия са около 200 на 1 милион, а в САЩ достигат до 450 на 1 милион.

В момента НЗОК покрива 100% от стойността на устройствата и пациентът не плаща нищо. За имплантирането на устройството са необходими два дни болничен престой. Възстановяването е бързо и още на следващия ден след имплантацията пациентът може да се обслужва сам и да се върне към всекидневието си. Един или два пъти годишно устройството трябва да бъде проверявано от специалист по кардиостимулация, а през останалото време пациентът се наблюдава от личния лекар и кардиолог.

Регистрираните у нас пациенти със СН са над 140 хил., но през последните годи броят им нараства, категорични са лекарите. Това се дължи на застаряването на населението, високия процент на хора със затлъстяване, диабет, хипертония и предсърдно мъждене, предупреждават кардиолозите. Причина за заболяването е невъзможността на сърцето да изпомпва необходимото за организма количество кръв, което може да е следствие на коронарна съдова болест (КСБ), инфаркт, кардиомиопатия и т.н.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 979

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 679

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 631

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 688

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ