01 Август 2021неделя20:55 ч.

Няколко думи

Не сме шарани!

/ брой: 158

автор:Ина Михайлова

visibility 808

Проектът за нова Конституция, депозиран от името на мнозинството в Народното събрание, бил подготвян години от юристите на ГЕРБ. "Тази работа сме я започнали още през 2014 г.", пърха министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Всичко се базирало и на "много сериозно и широко обсъждане", организирано от "димката" Яне Янев. Последното препълни чашата с очаквания.

Ако съдим по законодателните инициативи на ГЕРБ, по порочните им лобистки практики и неспирния нормативен ремонт на ремонта, не ни чака друго освен преливане от пусто в празно и тупкане на топката. Гафовете в проекта и разминаванията между казаното от Борисов и написаното показват, че поредното паническо творение на коляно е с цел спасяване на Модела от сгромолясване. Но какво ли да очакваме от парламент с износен рейтинг и сринат авторитет?

Всички оръженосци на Борисов за Велико Народно събрание и нова Конституция е добре два пъти да премерят, преди да отрежат. Дават ли си изобщо сметка за законотворческия капацитет на тази власт? В над 90 на сто от случаите при създаване на законите няма позоваване на научна експертиза или изследвания. В над 95 на сто от законопроектите няма информация за проведени обществени обсъждания преди промените да бъдат направени.

В над 99 на сто от проектите не са предвидени механизми за оценка на резултатите от законодателната инициатива. Това управляващо мнозинство пише закони на ангро - както отърва на него или на онези кръгове и лобита, които обслужва. Това мнозинство не се интересува от мнението на знаещите и можещите, от капацитета на нацията, не се вълнува и от проблемите на хората. На това мнозинство не му пука какъв е крайният резултат от законодателната дейност.

При такъв юридически капацитет и законотворческа практика каква Конституция може да роди това мнозинство? Борисовска. Унижение за конституционализма и държавността, в услуга на олигархията и ограничаваща представителството на народа. Конфекция от неграмотни разпоредби, в чието обсъждане Борисов иска да ангажира вниманието ни, за да забравим за пачките, записите и оставката. Този проект за Конституция не е достоен за коментар. Единственото, което си заслужава да знаем, са имената на народните Му представители под него. За да не позволим никога повече да определят дневния ред на държавата ни.

Ако това мнозинство не излъчи достатъчно политически самоубийци, които да подкрепят проекта Му, предлагаме стандартното за тази власт решение. Да прокарат всичките си идеи за рестарт през преходните и заключителни разпоредби на някой закон. Подходящ би бил този за рибарството и аквакултурите например. Нали ни смятат за шарани!

 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 152

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 143

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 163

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 142

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 957

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 146

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1615

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 701

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1372

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ