28 Ноември 2022понеделник03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

1 МАЙ

Не бой се, народе! България потъва нормално

Премиерът Борисов се кълне, че след още две години "под вода" ще изплуваме, но той е обещавал всякакви работи

/ брой: 100

автор:Боряна Костова

visibility 257

Голям презокеански лайнер се ударил в подводна скала и започнал бързо да "гълта" вода. Настанала суматоха. Капитанът се опитал да спре безредиците и викнал през рупора: "Успокойте се, уважаеми пасажери! Корабът потъва нормално, най-близката суша е дъното". Този стар виц точно приляга на днешната социално-икономическа ситуация в България. Която, управлявана от ГЕРБаджийската компания, с пълна пара върви към Марианската падина. Към самоунищожение. Въпреки че властта твърди обратното. Но както е видно, мнозина от пътниците вече не се хващат на опашатите обещания на Великия кормчия Борисов, напоследък панически напускат палубата/държавата и се спасяват кой накъдето му видят очите. Най-вече младите и най-образованите.
Защото всеки средноинтелигентен човек, който уважава себе си, семейството и труда си, не би рискувал собственото и на децата си бъдеще на една стопанисвана от самовлюбени профани, безочливи лъжци и отракани мошеници, прогнила от корупция "палуба", която се разпада под краката ни. Всички, които властта и мизерията все още не са смачкали до сива лумпенизирана маса, искат да живеят както подобава на европейски граждани в ХХI век. Само че малцина от българите (в България) могат да се похвалят с това. Тези, които твърдят, че в последно време стандартът им се е повишил, са едва 5 процента, 63 на сто смятат точно обратното, според изследване на НЦИОМ още м.г. Днес броят на недоволните от живота си вече е толкова голям, че по този показател се нареждаме сред най-нещастните нации в света.

Снимка Благовеста Цветкова


Впрочем Европейската комисия отдавна предупреди, че

българите са най-бедните в ЕС

и търпят най-много лишения от всички граждани в общността. Нейно проучване сочи, че близо 60 на сто от хората у нас имат мизерни материални възможности и са затруднени да отделят пари за най-елементарни нужди - да си платят тока, парното и водата, да си погасят ипотеката, да отидат поне за седмица на почивка в годината, да си купят на кредит перална машина, телефон и т.н. За компютър - да не говорим. България е на последно място в ЕС по използване на тая съвременна машинка. И това не е от мързел или поради ментални проблеми на нацията.
В Европа ни питат вярно ли е, че компютърът се смята за луксозна стока у нас. Ами вярно е. Той струва 600 лв. за "куче марка", а по-модерните стигат до 2-3000 лв. Колцина в България разполагат с такива "излишни" пари? Във всеки случай не са онези над 620 000 работещи, които заради кризата днес получават до 75% от средната заплата у нас, т.е. по-малко от 600 лв. месечно.
Ще напомня как премиерът Борисов самодоволно рече на едно от заседанията на МС, че битът на народа бързо се подобрява, че хората богатеят и даже "трупат пари в банките", но не си го признават. Такива небивалици може да твърди само човек, който или окончателно е скъсал с реалността, или е безподобен наглец. И двете възможности не звучат ласкаво за който и да е премиер. А за да не ни обвинят в липса на обективност, ще използваме красноречието на цифрите и фактите.  
И така... В края на миналата година за издръжката на човек са били необходими 536,53 лв. месечно. (Данните са съобщени на 17 януари 2012 г. от КНСБ.) Три месеца по-късно синдикатът обявява, че сумата вече е 547 лв., което е с 2% повече. Не е много, но показва неприятна тенденция. Поскъпват горива, храни, транспорт и какво ли не още. В резултат на което сега на 4-членно семейство (двама възрастни и две деца) му трябват за нормален живот общо 2189 лв. месечно. Да, ама само 12,8 на сто от домакинствата са се радвали на такива доходи. Всяко четвърто домакинство е преживявало с под 206 лв. на човек, което е под границата на бедността от 230 лв. Какво да кажем и за около 1,2 милиона пенсионери с до 200 лв. пенсии?

Те едва съществуват физически

Увеличението, което ГЕРБ прие за вдовишките добавки, "обогати" трапезата на пенсионерите в най-добрия случай с по половин яйце от щастлива кокошка дневно. 
По всичко личи, че за властта добрият данъкоплатец е този, който се осигурява 40 години и се възнася два месеца преди да получи пенсия. Правителството се отнася към възрастните като към излишна тежест, сиреч "тях кучета ги яли". Защо обаче не полага грижи поне за бъдещето на България - подрастващите? Миналия месец Евростат извади наяве страшни данни. Според тях 44,6 на сто от българските деца (които са около 1,3 млн.) са в риск от бедност и неравностойно положение. Освен това има нарастване на броя на домакинствата с деца, в които няма нито един работещ. Над 36 000 са тези до 3-годишна възраст без достъп до личен лекар. Увеличават се детската смъртност и процентът на новородените с ниско тегло, което говори за недобро здравеопазване и лошо хранене при майките.
Картината е потресаваща! Сякаш не става дума за европейска България, а за Сомалия или Бангладеш. Но и какво друго можем да очакваме, след като в държавата "коли и беси" финансов министър, когото не биха търпели даже в Буркина Фасо - както се изрази наскоро лидерът на "Подкрепа" д-р Тренчев.
В същото време властта рапортува гордо, че нещата вървят към оправяне, понеже доходите растат. Растат, растат, ама разходите ги изпреварват - едните се покачват с 5%, другите с 8,6%. А и статистиката хитрува. Мръдването на доходите нагоре не се дължи на реално увеличение, а на масовите съкращения. Т.е. на работа остават по-квалифицираните, които са с по-високи заплати, и затова осреднената цифра е по-голяма.
Че това правителство за нищо не става е ясно, но и че повечето работодатели са си "разпасали пояса" и жестоко експлоатират хората на труда - също е истина. Да работиш и да не ти плащат заплата с месеци и дори с години стана обичайна практика. Най-пресният пример беше с мини "Марица" в Мадан и ОЦК в Кърджали. Собственикът едва не умори от глад работниците си, но кой му потърси сметка? Вместо държавата да го спука от глоби и да го прати на прокурор, едва го накараха да си продаде част от бизнеса, т.е. пак спечели пари. А Бойко Борисов грозно се възползва от ситуацията да се прави на благодетел и раздаде на страдащите малко пари. Миньорите го посрешнаха с икона и само дето не му целунаха ръка. Нали премиерът ни е кучкар, знае човекът, че държиш ли куче дълго без ядене, после ще те заобича и заради едно кокалче.
Уж се обсъждаше на Тристранката неплащането на заплати да влезе в Наказателния кодекс като престъпление, но едрият бизнес взе да роптае и безскрупулните работодатели

пак ще грабят работника, както си щат

Не им стига слободията, на която се разват сега, та преди няколко дни Институтът за пазарна икономика, известен като рекламен агент на пропаднали либерални стратегии, предложи у нас да се премахнат минималната работна заплата, класът за прослужено време и колективните трудови договори. За да му е по-леко на бизнеса. На кого му пука какво ще се случи с работника!
А това, което ще се случи, никак не е цивилизовано. Като започнат да му плащат почасово (както е на редица места по света), мизерните му доходи ще се смалят още повече, понеже нещата ще се побългарят и ще му смятат толкова часове, колкото прецени работодателят. То и сега ние взимаме най-малко пари на час в целия Европейски съюз. По данни на Евростат средните почасови разходи за труд в общността през м.г. са били 23,1 евро, в Еврозоната - 27,6 евро, а заплащането в България... 3,5 евро на час. Няма да гледаме "в канчето" на високоразвитите страни. Обаче и държавите от "нашата черга" се оказват по-щедри при оценката на труда. В Румъния например дават 4,2 евро на час, в Литва - 5,5 евро, в Латвия - 5,9 евро.
Малко се работи, малко се произвежда у нас, затова са ниски и заплатите, е дежурното оправдание на бизнеса. И това не е вярно. Работнички в шивашки фирми на чужденци в Петрич и Кърджали работеха по 10-12 часа, други бяха заключвани денонощно в цеховете, докато изпълнят съответната поръчка, трети бяха лишени дори от възможност да обядват или да отидат до тоалетната, и пак им се плащаха мизерни пари. Този начин на труд се използва, макар и по-прикрито, и от български работодатели.
Защо на закъсалите гърци и португалци им излиза сметката за доходите на хората, а нашите управници все реват, че няма пари? Прочее, оказа се, че са спастрили нещичко. Само преди месец-два гръмна скандалът за стотиците милиони левове, които три години тайничко са си раздавали като бонуси министри, зам.-министри, шефове на агенции, областни управители, кметове, зам.-кметове и др. - все хранени хора на властта. После уж ги върнаха, ама не всичко и не всичките.  
По данни на данъчните служби, само за изключително тежката 2010 г. броят на родните милионери се е увеличил 60 пъти и е достигнал 1673 души! Банковите влогове на граждани, в които има милиони, сега са 553 и са на обща стойност 1,216 млрд. лева. Милионерите са станали по-малко, но държат средно депозити по 2,2 млн. лева. Само 27 души имат общо 763 млн. лв. в банки. В същото време необслужваните кредити са нараснали с 52,7 млн. лв.
Истината е, че

все повече хора спестяват на дребно

Най-много като брой са малките влогове до 1000 лв., чийто среден размер е около 100 лв. Заради поскъпването на живота тези, които имат спестявания, са намалели два пъти - от 14% в началото на 2010 г. до 7% през януари 2012 г. Сиреч, народът масово обеднява, а съвсем малка част все повече богатее и ще докара народа съвсем до просешка тояга.    
Това, което става в България между труда и капитала, е твърде далеч от социалния капитализъм, какъвто е например в Швеция. Това тук си е най-обикновено робовладелство. Докарахме се дотам Брюксел да се чуди как да ни спасява от самите нас. ЕК обяви намерение да наложи задължителен минимален праг на заплатите за всички държави в съюза. Като се знае, че не го прави заради Дания, Франция или Германия, а за да вкара в пътя такива като нас. И дано го направи по-скоро. Щото премиерът Борисов може всеки ден да повтаря, че до две години страната ще изплува от кризата и ще дръпнем напред, но той е обещавал всякакви работи, които не са се случили. Пък и е доста съмнително дали до две години в България ще са останали читави българи. И ако все пак останат някакви, дали ще се радват на обещания хубав живот или ще има да чакат до Второто пришествие?        

 
Нека направим поредното сравнение. Миналата година минималната заплата в почти фалиралата Гърция беше 700 евро, при 27 600 долара брутен вътрешен продукт (БВП) на глава на населението. В България този показател е 13 500 долара, следователно минималната ни заплата би трябвало да е около 340 евро. Друг пример: БВП в Португалия е 1,6 пъти по-висок от нашия, но минималната ни заплата е 3 пъти по-ниска от тази на португалците.


Производителността на труда в България м.г. беше 44% от средната в Европейския съюз. Но покупателната способност на българите бе само 20 на сто от тази на другите европейци. Не е сложно да си отговорим в чий джоб отива разликата.
 

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 277

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 277

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 195

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 382

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 331

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 446

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1612

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1554

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ