05 Юни 2020петък00:33 ч.

Заради тока

Най-много ще поскъпнат млечните продукти

Има манипулации на енергийната борса, смята експертът Еленко Божков

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 1726

Млечните продукти ще бъдат най-сериозно засегнати от високите цени на свободния пазар на електроенергия, като негативното влияние на скъпия ток ще се отрази и върху останалите основни хранителни продукти, заяви Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България, пред "България он ер". "Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка фирма има различен начин на производство", каза Присадашки. "Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори".

Според енергийния експерт Еленко Божков съществува сериозна манипулация от страна на производителите на електроенергия, които продават мощности на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), тъй като търсят начин да компенсират разходите за закупуване на квоти за въглеродни емисии. "Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която "Български енергиен холдинг" трябва да плаща за "Марица-изток 2", коментира още Божков.

По неговите думи на 8 януари в България средната претеглена цена за електроенергия на свободния пазар е била 105 евро за мегаватчас, докато в съседните пазари тя не надвишава 76 евро за мегаватчас. В България съществува тенденциозна липса на производство на електроенергия, което води до скок в цените на свободния енергиен пазар, коментира експертът. Според него енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов бягат от задължение при регулирането на свободния пазар на електроенергия.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ