Най-лошата храна отивала в заведенията
В ресторантите вече ще готвят само хора с диплома
/ брой: 174
Най-лошата храна отива в ресторантите, показват проверките на 4000 обекта за хранене, направени от Българската агенция по безопасност на храните. От БАБХ изразиха притеснение, че от цялата хранителна верига секторът със заведенията за хранене е най-проблематичен.
Всички ресторанти с констатирани нарушения влизат в графа "риск" и при второ нарушение ще бъдат затворени. Шефът на БАБХ Йордан Войнов обаче призна, че ресторантите и заведенията за хранене са десетки хиляди и на практика не се знае точният им брой. В момента обаче тече пререгистрация на обектите и вероятно до края на октомври ще има нова статистика.
Нередовните меса и субпродукти, които влизат в страната контрабандно, са предназначени за ресторантите и заведенията за хранене, а не за преработка, коментира шефът на агенцията. Тези случаи обаче засягали вътрешнообщностната търговия, а не трети страни. Затова агенцията за безопасност на храните е въвела 24-часов контрол с мобилни групи. Съвместно с гранична полиция експертите извършват проверки на пунктовете, които са на вътрешна граница между страните-членки.
От БАБХ са на мнение, че престъпни групи се възползват от факта, че между страните-членки има вътрешнообщностна търговия. Един от последните случаи бил с хванато прошуто от Италия без документи, което по всяка вероятност отива в ресторантите, а не в търговската мрежа.
Само хора с диплома ще могат да работят в ресторантите. По морските курорти в момента над 90 на сто от готвачите били без квалификация. Според Войнов в европейските страни без тапия и практика никой не може да работи в ресторант, освен като хигиенист. У нас това обаче било масово явление. Ред трябва да се сложи, защото без професионални умения няма как да се спазва хигиена, категоричен бе Войнов. До няколко месеца тази мярка щяла да бъде въведена съвместно с двете асоциации на готвачите.