26 Юли 2021понеделник20:24 ч.

Национален референдум ще има! Ще има и АЕЦ "Белене"!

Какво трябва да знаем за националния референдум

/ брой: 102

автор:Велко Вълканов

visibility 1235

Възможността за произвеждане на референдум е предвидена в текста на чл. 1, ал. 2  от Конституцията. "Цялата държавна власт - гласи този текст - произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази конституция". 
До днес - вече почти 21 години от приемането на Конституцията - прякото осъществяване на държавната власт от народа не е било използвано нито веднъж за решаването на какъвто и да е въпрос. Очевидно е, че за някои политици народът ни все още не е достатъчно добър "материал", годен да приеме важни държавноправни решения. Можем  да поверим съдбата си на 121 народни представители, повечето от които нямат и представа за смисъла на приеманите от тях актове, а не можем, оказва се,

да поверим на народа собствената му съдба
 
Това повече не бива да бъде търпяно. Народът най-после трябва да поеме решаването на въпроси, които имат най-непосредствено отношение към неговата историческа съдба. Такъв въпрос в частност е въпросът за изграждането на АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" означава енергийна независимост, която от своя страна означава и национална независимост. АЕЦ "Белене" е освен това работа, т.е. хляб за хиляди български граждани, които в наложената им безработица тънат в глад и мизерия. Правителството на ГЕРБ, подчинявайки се на чужди интереси, реши да спре изграждането на АЕЦ "Белене". Българският народ, следвайки собствените си интереси, трябва, обратното, да реши - чрез произвеждането на национален референдум - да продължи изграждането на АЕЦ "Белене".
    Националният референдум се произвежда при условията, определени от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ДВ. бр.44 от 12 юни 2009 г., изм. ДВ. бр.100 от 21 декември 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 януари 2011 г.) и по-специално от разпоредбите на раздел II "Национален референдум" от глава втора "Референдум".
Съгласно чл. 9, ал. 1 националният референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите

на въпроси с национално значение

които са от компетентността на Народното събрание. Не могат обаче да бъдат решавани с референдум  въпроси: а) които са от компетентността на Великото народно събрание, б) по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията; в) по размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, г) на държавния бюджет, д) по организацията и дейността на Народното събрание. Не могат да се подлагат на референдум така също кодекси и закони, които уреждат цялостно материята в дадена област.
 Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум могат, съгласно чл. 10, ал. 1 от закона, да направят  освен народните представители (не по-малко от една пета от тях), президентът на Републиката, Министерският съвет, общинските съвети в страната (не по-малко от една пета от тях) и инициативен комитет на граждани с избирателни права. 
Именно тази възможност - да се създаде инициативен комитет, който да предложи произвеждането на национален референдум за АЕЦ "Белене" - решиха да използват представители на столичната общественост. На събрание, състояло се на 26 април т.г., те учредиха  инициативен комитет от 15 души, между които откриваме имената на водещи политици, изтъкнати учени, общественици. Събранието определи и въпроса, на който участващите в националния референдум трябва да отговорят, а именно: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?"
Инициативният комитет организира и координира подписката за референдума, като в частност подготвя бланките, върху които се събират подписите, съгласува с кмета на съответната община местата, където ще се събират подписите, уведомява писмено председателя на Народното събрание за започналата подписка за референдум и внася подписката в Народното събрание.
Инициативният комитет вече уведоми председателя на Народното събрание за започналата подписка за произвеждане на национален референдум за АЕЦ "Белене", с което процедурата по произвеждането на референдума бе поставена в действие.
Подписката за произвеждането на референдума следва да бъде внесена в Народното събрание

в срок от три месеца

от съответното уведомление на председателя на Народното събрание. В противен случай процедурата по предложението за референдум се прекратява от председателя на Народното събрание. 
Народното събрание приема решение по направеното предложение за национален референдум в срок до три месеца от внасянето в Народното събрание на подписката. Когато предложението за произвеждане на национален референдум е подкрепено от най-малко 500 хиляди български граждани с избирателни права, Народното събрание не може да откаже произвеждането на референдума. То е длъжно да приеме решение за произвеждането на  референдума.  
Следователно задачата на нас, българските граждани, е в срок до три месеца да съберем необходимите 500 хиляди подписа под искането за произвеждане на национален референдум за АЕЦ "Белене". Дълг на всеки гражданин е да сложи подписа си под това искане. В противен случай той ще се окаже не отговорен гражданин на своята страна, а поданик на една чужда на интересите му държава.
Датата на референдума се определя от президента. Тя не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на съответното решение на Народното събрание. 
Право да гласуват на националния референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на референдума. 
    Съгласно чл. 23, ал. 1 предложението, предмет на референдума, е прието, ако, първо,   избирателите, участвали в гласуването, са не по-малко от избирателите, участвали в последните избори за Народно събрание, и ако, второ, с "да" са гласували

повече от половината от участвалите

в референдума избиратели.
Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание може единствено да приеме акт, необходим за изпълнение на така приетото решение. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
И така българският народ е в процедура, за първи път, по произвеждането на национален референдум. Въпросът, който следва да бъде решен с предлагания референдум, е от изключително значение за страната ни. Не мога и да помисля, че българският народ няма да подкрепи така внесеното предложение за  референдум по съдбата на АЕЦ "Белене". Напротив, убеден съм, че ще има референдум за АЕЦ "Белене". Убеден съм, по-нататък, че ще имаме, въпреки всичко, и АЕЦ "Белене".
 Победата в битката за АЕЦ "Белене" трябва да бъде първата ни голяма победа срещу варварите, окупирали страната ни. Втората ни голяма победа трябва да е в парламентарните избори през 2013 г. Нямаме право да не победим. Зад нас е бъдещето на България.

 

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ