23 Март 2023четвъртък00:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Настигаме Белгия, не думай

/ брой: 211

автор:Светлана Велева

visibility 140

Тази година индустриалното производство в България се развивало с по-големи темпове от тези в Италия, Франция, Испания, и има повече от два пъти ръст на инвестициите в страната спрямо миналата година. Това твърди икономическият министър Божидар Лукарски, като се позовава на "статистика на световни организации". Кои са те, не е ясно. Фактът, че са световни, следва да е достатъчен, ако и никой да не усеща това превъзхождащо развитие на страната ни. Неотдавна пък "началникът" му се похвали, че сме заприличали на Сингапур. Нищо чудно вече да настигаме Белгия и Швейцария, а ако още не сме го разбрали, то е само щото Лукарски не ни го е съобщил. Трябва ли да подминаваме иронично това нелепо недоразумение, играещо си на министър? Ако България се развива с по-големи темпове от Италия и Франция, защо стандартът ни на живот е десетилетия назад от техния?
За да не сме голословни като него, да видим фактите. В четвъртък стана ясно, че страната ни е на дъното в Европа по задлъжнялост на фирми и граждани. Отписаните и забавени плащания на бизнеса са 28%, което е сравнимо само с нивата на затъналата в тежка криза Гърция. Забавените плащания предизвикват липса на ликвидност и намалени печалби в 40 на сто от фирмите, а оттам и невъзможност да бъдат открити нови работни места. Отчетеното намаление на безработицата през последните месеци е обичайно за лятото, когато се активира временната заетост, така че още не е сериозен критерий за оживление. Факт е, че от националната статистика отчетоха тези дни спад във всички сектори - промишлено производство, търговия на дребно и строителство. Основните проблеми в енергетиката си остават нерешени и НЕК продължава да трупа дългове, изкупувайки скъпата енергия от ВЕИ и американските централи. Бизнесът ясно предупреди тези дни, че поскъпналата енергия за индустрията вече реално се усеща по фактурите им за ток, и за да не последват фалити на малки и средни предприятия, трябва да започнат съкращаване на персонал и вдигане на цената на крайния продукт. А това значи поскъпване на живота. В средносрочен план изгубените работни места могат да бъдат над 100 хил.
Лукарски явно върви като безгрижна ученичка из полето на непозната нему материя, къса цветенца и припява романтично за птичките и пчеличките, за това как страната ни цъфти, връзва и изпреварва Италия и Франция. А през това време проблемите в икономиката са надвиснали като буреносен облак, който неизбежно ще се стовари и помете крехкия бутафорен растеж. Растеж, който хората така и не усещат реално по доходите, покупателната си способност и качеството на живота. Та вместо всеки ден да чешат темата с горивата, със съмнителни резултати от само 1% до 6% нарушения, да запретнат ръкави и да предприемат реални мерки и стимули за развитие. Бизнесът не иска много от държавата - само да не му пречи, ограбва и репресира. Та вместо с лека ръка да уволнява хора при първите по-високи разходи, да се лиши малко от печалбата, за да има и заетост, и производство.

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 844

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 598

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 741

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ