27 Май 2019понеделник00:24 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Здраве

Настъпва ли и тетанусът?

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 285

След повече от 30 години в Орегон (САЩ) е регистриран първи случай на заболяло от тетанус дете. Това съобщава сайтът Outbreak News Today. Случаят с 6-годишното неваксинирано дете е описан в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на американския Център за превенция и контрол на болестите (CDC) от 8 март т.г. През 2017 г., докато играело на открито във ферма, детето се ударило и получило разкъсване на челото. Раната била почистена и зашита у дома. Но 6 дни по-късно се проявяват епизоди на плач, стягане на челюстите и неволни мускулни спазми на горните крайници, последвани от извиване на шията и гърба (опистотон), генерализирана спастичност, гърчове, провокирани от светлина, шум, а по-късно същия ден се проявява и затруднено дишане. Екипът на спешна помощ до закарал в болница, където е поставена диагноза тетанус. Както е известно, инкубацинният период е от 4 до 14 дни. За момчето от Орегон следва 

8 седмици болничен престой

включително и 47 дни в интензивно отделение, плюс продължителна рехабилитация, докато детето възобнови обичайните си дейности, включително бягане и колоездене. 

При постъпването в болница на детето е поставена ваксина DTaP (комбинирана ваксина за малки деца срещу дифтерия, тетанус и коклюш (магарешка кашлица). Въпреки че лекарите подробно обяснили рисковете и ползите от ваксинацията срещу тетанус, семейството на детето категорично отказало втората доза DTaP, както и всяка друга препоръчана имунизация, пише в доклада на CDC. Оттам става ясно, че болничните такси възлизат на 811 929 долара, без разходите за въздушния транспорт, болничната рехабилитация и последващите амбулаторни разходи!

Според доклада 

разходите за лечение на тетанус са близо 72 пъти по-високи 

от средните за педиатрична хоспитализация в САЩ разходи, които възлизат на 11 143 долара.

Масовата имунизация срещу тетанус от 1940 г. насам води до 95% спад на случаите на тетанус и 99% спад на смъртните случаи. Но модата на отказ от ваксини става причина от 2009 до 2015 г. в САЩ да регистрират 197 случая на заболели от тетанус и 16 смъртни случая, свързани с инфекциозната болест. Неваксинирани или неадекватно ваксинирани лица са изложени на риск от тетанус, независимо от възрастта, а възстановяването от болестта на тетанус не дава имунитет, предупреждават от CDC. 

Според Националния имунизационен календар на България първата ваксина срещу тетанус е, когато бебето навърши 2 месеца. Следващите са на 3 и 4 месеца, а реимунизациите са на 16 месеца, 6 г., 12 г., 17 г., а след навършване на 25 г., реимунизация се извършва на всеки 10 години.  

Любопитно

Българска майка: "Детето ми се зарази с едра шарка от яслата. Сложих захар до леглото, за да мине по-лесно шарката - за умилостивяване на светицата и "баба Шарка" (публикувано без редакция-б.р.).

Наш коментар: Последните случаи на едра шарка (вариола) са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата. 

В България Законът за опазване на общественото здраве въвежда задължителна ваксинация срещу едра шарка през 1903 г. През 1928 г. вариолата е изкоренена!

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ