08 Април 2020сряда16:06 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Настъпва ледников период за доходите!

/ брой: 289

автор:Дума

visibility 1223

Пламен Тодоров


След като само преди броени дни управляващите въведоха данък "колиба", то тези дни беше въведена нова социална мярка: точковата система беше заменена със солидно заплащане кеш, за да придобиеш статуса "пенсионер" в България.
Странно, но темата за изчезващата родна пенсионна система често попада в полезрението на мислите ми, дотам, че просто няма какво друго да направя освен да вдигна рамене и да кажа само, че моето поколение вероятно няма да се пенсионира никога. Защото със сегашните темпове до няколко петилетки, едно, че населението ще застарява все повече, и друго - пенсионирането, като практика, на практика ще изчезне.
Първо, пенсиите, сравнени с тези в средноевропейските страни, сигурно приличат по-скоро на подаяния за бедни. Същото важи и за минималната работна заплата - същата тази, която получаваме в момента и която ще остане непроменена и в следващите няколко години.
И така, тези дни управляващите пратиха в историята, точковата система за пенсиониране, която и досега си беше препъникамък за хиляди, които не можеха да се пенсионират. Днес обаче те ще трябва да си плащат кеш на държавата, за да ги въведе в "лоното" на родните пенсионери. От опозицията възкликнаха, че по този начин един български кандидат-пенсионер ще трябва да си доплати между 4000 и 5000 лв. наведнъж, без да ползва опцията за разсрочено плащане, както беше досега.
Връщайки се малко по-назад, ще припомня, че след преговори между синдикати и правителство преди няколко месеца беше решено стажът да се вдигне до 34 години за жените и 37 години за мъжете, с опцията той да нараства през следващите години. И накрая, само преди няколко дни, стана ясно, че за първи път от 13 години насам няма да има коледни добавки за пенсионери, а за 13-а заплата и дума не може да става!
Питам се, дали не е в ход специализираната операция "наглите пенсионери"? Защото пенсионирането става мисия невъзможна, а размерът на пенсията за хиляди си остава около и далеч под прага на бедност, впрочем същото до голяма степен важи и за минималната работна заплата, която също замръзна за неопределен период от време. С една дума е настъпила ледникова епоха за доходите на българите.
И толкова, какво можеш да направиш? В държавата всичко е наред дотолкова, че на улицата излязоха само учените от БАН и учениците, които решиха да си изпросят още някой ден ваканция! А всички ние сме и сигурно трябва да сме много доволни и щастливи, щом почти при никой няма признаци на измръзване. Ще припомня, че във Франция и Гърция милиони си потърсиха правата на улицата! Ние отдавна сме ги изгубили някъде между отчаянието и апатията през последните години. А къде са впрочем пенсионерските организации? Спомням си, че по времето на предишните правителства те бяха доста активни и често правеха митинги, на които искаха увеличение на пенсиите? Уви, тенденцията в Европа била да няма 13-а пенсия. България обаче е с едни гърди напред - тенденцията тук е в бъдеще въобще да нямаме право на пенсия, защото тя ще превърне в едно луксозно скъпоструващо удоволствие, достъпно само за избрани и платежоспособни кандидат-пенсионери!
 

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ