10 Юли 2020петък18:00 ч.

Няколко думи

Напразни надежди

/ брой: 85

автор:Евгени Гаврилов

visibility 414

Напразни се оказаха надеждите на потребителите за по-справедливи сметки за парно и ток, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи тарифата на топлинната енергия да се определя само веднъж годишно, а не според пазарните условия, както е сега. Така на практика, абонатите няма да могат да усетят нищо от евтиния природени газ, който е основно гориво за топлофикациите.

В началото на този месец енергийният регулатор намали цената на суровината с 11.31%. Това веднага се отрази на цената на парното и топлата вода, които се понижиха с близо 4 на сто средно за страната. Ако се приемат идеите на КЕВР, подобна радост ще се случва веднъж годишно. Тя се оправдава с последната промяна в Закона за енергетиката, според която цените на природния газ вече се актуализират всеки месец, а при промяна с повече от 5% КЕВР е длъжна да измени и тарифите за топлоенергията. Сега се иска последното да е възможно само при резки изменения в цената на природния газ от порядъка на 15%, при това веднъж в рамките на шест месеца. Един господ знае как точно КЕВР измислила тези 15 процента.

От поредните напъни резултатът се очертава да бъде един единствен - още по-голяма непрозрачност и хаос при определянето на сметките.

То и сега, за да разбереш нещо от тях, трябва да имаш магистратура по математика. Но нейсе. Не за първи път субективната оценка на Иван Иванов и компания дава възможност за нарушаване на обективния подход при формирането на цените и създава основателни съмнения за начина, по който реално ще се отрази промяната на цената на природния газ върху цените на другите енергоносители.

Странното е, че комисията настоява да продължи практиката за промяна на цените на парното и топлата вода веднъж годишно - при положение, че цената на природния газ вече се определя месец за месец, като следва плътно стойностите на световните газови борси и хъбове. Тази промяна бе постигната през март, след като "Газпром" и "Булгаргаз" се разбраха за значително поевтиняване на руското синьо гориво от 1 април и за ежемесечно осъвременяване на цената му занапред в крак с международните пазари. Именно затова очакванията бяха, че и тарифите на топлофикациите ще се актуализират редовно и често - за да следват някаква пазарна логика. Освен това, ако с изтичането на регулаторната година се окаже, че прогнозните цени са били завишени или занижени, топлофикациите трябва да правят преизчисления на сметките на абонатите си. Това обаче означава, че при надути прогнози потребителите ще финансират авансово доставчика на топлоенергия, който ще им върне парите цяла година по-късно.

И другото безумие. Както ДУМА вече писа, от есента хората ще бъдат задължени да подменят топломерите си със скъпи уреди за дистанционно отчитане уж с цел да плащат всеки месец реално консумираната топлоенергия. Цялата акция обаче губи всякакъв смисъл, след като гениите от КЕВР искат да бетонират цените за година напред при реална възможност те да намалеят.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 371

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 330

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 986

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ