Направиха дъвка срещу КОВИД-19
/ брой: 227
Експериментална дъвка намалява количеството на новия коронавирус в слюнката на заразените, предаде "Ройтерс". Разработката е на екип от Университета на Пенсилвания. Дъвката съдържаща протеин, който "хваща в капан" коронавирусните частици, ограничава количеството им в слюнката и помага за намаляване на разпространението им, когато заразени хора говорят, дишат или кашлят.
Дъвката съдържа копия на протеина ACE2, чрез който вирусът прониква в човешкия организъм. По време на тестове на продукта вирусният товар в слюнката е намалял с над 95%, обясняват експертите. Новата дъвка не се различава на вкус от масовия подобен продукт и може да се съхранява години при нормална температура.
Според изследователския екип разработката дава допълнителна подкрепа към ваксините. Освен това може да е особено полезна в държави, където препаратите срещу КОВИД-19 все още не са налични или достъпни.