14 Април 2024неделя13:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Намеренията положителни - резултатите съмнителни

500 лв. трябва да постъпват всеки месец в безплатните банкови сметки, иначе ще се закриват

/ брой: 6

автор:Евгени Гаврилов

visibility 719

За краткото си управление т.нар. "сглобка" доказа, че може да опорочи всяко сравнително добро намерение. Така стана и с идеята социално слабите и хората, получаващи минимална работна заплата, да имат възможността да си открият една безплатна банкова сметка и при тегленето на пари от нея да не им се удържат такси. Това стана възможно след промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани през пролетта на миналата година при приемането на бюджета за 2023 г.
Идеята в пленарна зала за безплатната сметка дойде след като беше решено фирмите с над сто служители да са задължени да плащат трудовите възнаграждения единствено по банков път. Всъщност отпадането на малките предприятия с над 50 наети да превеждат заплатите само по банков път лиши много хора от правото да си разкриват безплатна банкова сметка. Законодателят изключи от това задължение и хората, които работят по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Така със закон беше наложено ограничение за много уязвими български граждани. Освен това, се появи ограничение съществуващите клиенти на банките няма да ползват такъв тип сметки.Всичко това поставя под съмнение крайната цел на Министерството на финансите чрез безплатните сметки и задължителното привеждане на заплатите по банков път да се увеличи събираемостта в бюджета, хората да започнат масово да плащат данъци и да се ограничи сивата икономика. Съществуват и

подводни камъни

Това са ограничения, наричани от много банкери рестрикция към притежателя на безплатната сметка, наричана още "чиста сметка". По нея трябва да има месечни постъпления от 500 лева и активна дебитна карта към нея. В случай на неизпълнение на това условие през три последователни месеца, тази сметка автоматично се превръща в стандартна разплащателна сметка и се таксува според Тарифата на банката, която определя и всички останали условия, касови и безкасови такси и комисиони. И сега още едно ново двайсе.
Хората, които открият т. нар. платежна сметка за основни операции, ще имат право на три безплатни тегления от банкомат, но само на тяхната банка, както и на три превода без такса. Това предвиждат промени в закона за платежните услуги, внесени от правителството в парламента. За теглене на пари от банкомат или ПОС терминал на друга банка, ще се дължи такса, както и на каса в офис на банка. Според банкери въпросът, който се пропуска е

кой ще покрие загубите

за кредиторите от безплатните сметки. Откриването на безвъзмездна банкова сметка е с доста рестриктивни условия за притежателя. Желанията са положителни, само че резултатите не са впечатляващи, а очаквано и търговските банки не са във възторг от натрапените им нови задължения, които ще им струвяат пари. Тези разноски би трябвало да бъдат покрити и те ще бъдат покрити още веднъж от по-платежоспособните клиенти на банката. Иначе разноските по това нещо ще съставляват, парадоксално, спомагателен налог върху банките. Да ги накараш да вършат нещо гратис - значи нов тип налог, облагане.
И в момента банките предлагат сметки за основни операции, които са с по-ниски такси от традиционните разплащателни сметки. Според изискванията на БНБ, сметките за основни операции трябва да са под средното ниво на банковите такси за съответната услуга, извършвана чрез разплащателна сметка. Сметката за основни операции може да бъде използвана за внасяне и теглене на пари, за плащане с карта в магазин, за теглене на пари от банкомат и плащане онлайн, както и за банкови преводи.

Мътни води

Не че банките са за жалене. В едно нещо те винаги са били виртуози - да ловят риба в мътни води. А пандемията, енергийната криза и войната доста ги размъти. Очевидно в тази обстановка, която е от няколко години, трезорите се справят добре. Само за деветте месеца на миналата година печлбата им скочи с 80% до 2.7 млрд. лв. Освен това те отчитат 19% ръст на постъпления от такси и комисиони, благодарение на постоянните повишения на тарифите им за граждани и фирми. През миналата година по-голямата част от банките предприеха няколко поредни "актуализации", които оскъпиха едни от най-използваните банкови услуги - поддържане на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, ползване на дебитни карти, банкови трансфери. За тяхната наглост обаче няма граници.

Какви платежни операции могат
да се правят по безплатните сметки

- да се внасят и теглят пари в брой;
- да се получават и нареждат безналични преводи на суми;
- да се полчават доходите;
- да се нарежда автоматичен трансфер;
- да се ползва банкова карта;
- да се плащат задължения за данъци, такси, електроенергия, телефон /стационарен и мобилен/, отопление, вода, интернет услуги и други;
- да се ползват услуги чрез електронно банкиране.

Към сметката за основни операции могат да бъдат сключени допълнително договори за дебитна карта и да бъдат предоставяни услуги чрез електронно банкиране, предвидени по вид и функционалност в съответния договор. По платежна сметка за основни операции не се предоставя кредит, вкл. овърдрафт.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ