28 Март 2023вторник20:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Накъде води близкоизточната сага?

Европа трябва да се освободи от американския геополитически възел и антируския синдром

/ брой: 264

автор:Васил Савов

visibility 1876

Близкоизточната сага не бе зачената от вчера. Съвсем скоро обаче бившият британски премиер Тони Блеър най-сетне открито призна това, което отдавна се знае. Призна отговорността си за началото на войната в Ирак, от която по-късно се роди "Ислямска държава" (ИД). Били допуснати грешки в прогнозирането. По същото време бившият държавен секретар на САЩ и сега кандидат за президент Хилъри Клинтън заяви, че извършеният по време на нейния мандат преврат в Либия бил "добър вариант на интелигентна сила". Всички последващи събития, назовани "Арабска пролет", доведоха днес до зловещите чудовищни деяния на ислямския екстремизъм и мигрантското нашествие в Европа.
В един от последните броеве сп. "Форин афеърс" помести няколко статии под рубрика "Светът на Обама". В една от тях под заглавие "Обама и Близкият изток" авторът не приема критиките към президента, тъй като САЩ били нахлули в Ирак преди него. Така че Обама не носи вина за началото и за последиците на авантюрата. Обвиняват се съюзниците на САЩ, които са "подривали редица техни инициативи". И още, че за появата на ИД не е причина изтеглянето на американските войски, а "корупционното правителство на Ирак".
В същото време гражданската война в Сирия, за която Вашингтон има своя значителен принос, създаде благоприятни условия за засилването на джихадизма. Конфликтът раздели не само страната, а и целия регион между шиити и сунити. А това няма да изчезне дори да бъде ликвидирана ИД.
Нима с това се оправдават анемичните удари на водената от САЩ коалиция по джихадистите, които така и не доведоха до резултати. Напротив, територията, заета от ИД, се превърна в развъдник на терористи от Европа и други континенти.

Ходът на Русия

Решението на Москва да подкрепи законното правителство на Сирия (по негово искане) не е било лесно. На Запад видяха в това желание да "се мъти водата" на САЩ. Руският в. "Московский комсомолец" отвърна: "Целта на Русия не е да постигне победа срещу САЩ, а да действа заедно с тях."
Изтеглянето на американските войски от Ирак се сочи като "стратегическа грешка" и от сп. "Форин полиси". Само че грешката била главно в това, че не са изпратени войски против ИД, което било позволило "на други да се намесят, а Путин показва, че няма да се поколебае да изпрати и войски на бойното поле".
Горчивият опит от съветската намеса в Афганистан преди десетилетия е бил въздържащ фактор за поетия от Москва риск. Но заемането от талибаните на град Кундуз в Афганистан е създало опасност не само за Таджикистан, но и за други южни републики на Федерацията и Русия. Решение е било взето да се унищожат джихадистите на тяхна територия, а не в южните републики на Федерацията.
При сегашното състояние на руско-американските отношения възникват сериозни рискове. Френският в. "Куриер Интернационал" публикува тези дни материали под заглавие "Сирия - световна война". Вестникът има предвид настъпилото противопоставяне между формиралата се през 2014 г. коалиция, водена от САЩ, и Русия. Създава се ново огнище на напрежение след украинското от геополитически характер. Засега спорните въпроси се решават дипломатично, с преговори и споразумения. Проблемите са сложни и трудни и рисковете остават. "Но както никога досега, писа в. "Руский комсомолец", ние влизаме в битка против глобална опасност, имайки предвид Афганистан, Централна Азия, възможните атентати на ИД на руска територия".
Руският ход има и друго въздействие върху събитията. Активизираха се дипломатическите подходи. Очертават се по-ясно позициите на отделните страни към ИД. Вашингтон изрази готовност да включи и сухопътни сили срещу ИД.

Последиците за Европа 

Продължава шоковият десант на мигранти в Европа. Без да е главен виновник за злощастните събития, Старият континент ще трябва да "изпере пешкира", замърсен от други, които свалиха диктатори, но докараха дявола.
Най-голямата икономическа общност в света, люлка на световна цивилизация и научно-техническия прогрес през последните столетия - Европа, навлиза в съдбоносен период на развитие. Период на преход при вътрешни противоречия и външен натиск. Мигрантската инвазия ускори тези процеси, подкопава бъдещето на ЕС, ерозира европейската идентичност. Под заплаха са християнските добродетели, културните традиции, вековни постижения. Континентът попада под влияние на етнорелигиозна трансформация.
Нахълтващата миграционна вълна оказва дестабилизиращ ефект върху Стария континент в различни насоки. Тя засили центробежните сили в ЕС и разстрои ръководството му. Брюксел не можа да предвиди задаващото се етническо цунами, нито да се справи подобаващо с настаняване на "неканените гости". Фрау Меркел даде простор на своите чувства на състрадание и съчувствие, наследени от своя баща-пастор, и отвори широко вратите на прииждащите от югоизток и юг имигрантски маси не само в Германия, но и в цяла Европа. Но тези чувства не са винаги добър съветник в политиката.
След като бе притиснато от необуздан наплив, ръководството в Брюксел прибегна към квотния механизъм, независимо от желанието и възможностите на всички държави. Не бяха пренебрегнати и тези, които не са членки на ЕС. "Европа е оазис на мир и стабилност, се похвали председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Защо тогава да не сме готови да приемем онези, които бягат от "Ислямска държава"?" А останалите?
Нахлуването на мигранти и бежанци подсилиха антисъюзните настроения и ксенофобията. Антимигрантска политика възприе дори неутрална Швейцария. Засилиха се евроскептичните настроения във Великобритания, Франция, Унгария, Чехия. Скептицизъм прояви и новото дясно правителство на Полша. 
Мигрантският натиск засили позициите на националистическите и десни сили. Възражда се евронацизмът, който винаги е намирал почва в размирни времена. Немският в. "Ди Велт" обърна внимание върху активизирането на крайнодесните, неофашистки партии.
Сериозни проблеми създават мигрантите на финансово-икономическото положение в ЕС. Еврозоната не е преодоляла още структурната икономическа депресия, което подсилва социалното напрежение засега в Южна Европа. Безработицата, която е сега 11%, ще нарасне. За посрещане на мигрантската криза бюджетът на ЕС предвижда 10 млрд. евро само до края на следващата година. Ще са нужни още. Откъде ще дойдат?
Започна орязването на държавните бюджети в европейските страни, съкращаване на социалните разходи, намаляване на заплати и мъртва точка на пенсиите. Милостта към мигрантите води до обедняването и безработните в собствените страни.
Наблюдатели констатират някои странни особености в нагласата на мигрантите. Вместо приспособяване към законите и традициите на местното население, те налагат своите правила на поведение и живот. По религиозни съображения те не се интегрират. Това разпалва ксенофобията.
Не е тайна, че джихадистите са си поставили за цел да разширят своето влияние най-напред на Балканите. Православието е под заплаха. Социолози предвиждат, че до края на 2015 г. по балканския маршрут ще минат 200 000 души. Потокът от мигранти се движи от Турция към Гърция, Македония, Сърбия, но не избягва и България. Неадекватната реакция на управляващите активизира десните сили. В Гърция увеличи своето влияние партията "Златна зора", в Румъния тези дни бе призната за партия групировката "Нова десница", в България демонстрира своето присъствие бившият "Легион". Създават се условия за етнорелигиозни конфликти.

Външни импулси

Не може да пренебрегнем отношението на САЩ към миграционните проблеми. Те не са "невинна девица" за тяхната поява и последици. "Трябва да попитаме кога САЩ и богатите арабски държави ще окажат помощ на мигриращите", се провикна в Брюксел представител на "Европейските консерватори и реформатори".
Имигрант от Либия направи тези дни изявления пред журналисти: "НАТО заля с кръв целия Близък изток и сега слаба Европа, дала своята власт на американския сатана, ще бъде унищожена. Лицето на Европа ще се промени напълно."
Ако Брюксел не промени досегашния курс към мигрантите, Европа я очакват мрачни дни. Ако Старият континент иска да просъществува и заеме достойно място в света, трябва да се освободи от две неща: американския геополитически възел и антируския синдром. Трудно, но възможно. Зависи кога и кой ще поеме кормилото.Напливът към Стария континент не стихва
БГНЕС

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ