26 Септември 2020събота17:20 ч.

От редактора

Нахранете учителите!

/ брой: 178

автор:Боян Бойчев

visibility 1508

Неотдавна станахме свидетели на пореден скандал, от който мирише на предателство към България.
Българският вицепремиер и министър на образованието поиска от фондация "Америка за България" финансова помощ за българското училище и подкрепа за реформата. Според нея парите били необходими за обучение на учителите по различни програми.
Безплатен обяд при капитализма няма. Още по-скъп е този, който ни го налагат САЩ. На срещата от фондацията обяснили, че "Америка за България" е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години.
На всеки бизнесмен му е ясно, че срещу инвестиции очакваш печалба.
Но образованието? Всъщност тук печалбата може да се окаже за някои очаквано голяма, а за нас - прекалено скъпа. Защото става въпрос за бъдещето на нацията ни. И от самолет е видно, че крайната цел са не учителите и тяхната квалификация в предпенсионна възраст, а учениците, бъдещето на България. Благодарение на "помощта" на такива задокеански фондации и отворени общества бавно и методично през последните години сме свидетели на налагане на чужди интереси, подмяна на българското самосъзнание, изкореняване на чувството за принадлежност към род и Родина. Така вече са факт млади хора, за голяма част от които основна ценност са парите, предпочитат глобалния свят и неолибералното общество е единствено възможното.
Тази е истинската цел и на реформите в образованието.    
Молбата за помощ до чужда фондация ми звучи като: "Нахранете учителите!" по аналогия с онзи наш външен министър, който призоваваше да се нахранят журналистите. За да се чувстват задължени учителите да казват на децата не това, което е, а това, което трябва.
Нямало пари... Ами то е много просто. Когато се гласува бюджетът, да се отпуснат повече пари за образование. Но това може да го направи парламент, защитаващ националните интереси. Може да го реализира правителство, което наистина мисли за България. 
Медиите и социалните мрежи възнегодуваха. И какво от това? Какъв е ефектът от това негодуване? Всичко бе забравено няколко дни по-късно.
Да-а-а, няма кой да скалъпи и финансира едни "истински" протести... Парите отиват в друго направление.
Публична тайна е, че всичко у нас се дирижира отвъд океана. Запазена марка на една политика, която вече повече от век по този начин налага имперските си амбиции.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 542

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ