29 Ноември 2021понеделник10:24 ч.

Надежда за промяна

/ брой: 228

автор:Аида Паникян

visibility 1164

При преговорите за коалиционно споразумение дългогодишната идея на левицата държавните и общинските болници да не са с търговски статут бе приета. Обнадеждаващо начало, че промяна може да има, а на пациента да не се гледа като на крачещ портфейл. Или поне на здравноосигурения, който  съвестно си плаща осигуровките и срещу нещо предплатено очаква качествена услуга, без това да принуждава лекаря да влиза във финансови "магии", за да си върши работата.

Какво ще последва от първото стискане на ръце на политиците е трудно да се предвиди. Неминуемо реалността ще постави много препъникамъни пред осъществяващите добрата идея. Дано бъдещото правителство намери най-добрия път. Защото лечебното заведение не е фабрика, за да му се плаща за брой преминали пациенти. Лекарят не е многомашинник, за да му се плаща за брой прегледани или оперирани хора. Болницата не е бакалия, за да формира печалба. Болничните легла не са кревати - в това понятие са включени лекари, сестри, санитари, оборудване, медицинска апаратура и пр. с 24-часов режим на работа, 7 дни в седмицата. Ток, вода, парно искат пари, а те идват от клиничните пътеки. И първоначално идеята бе с парите от тези пътеки да се плащат споменатите разходи, а не медицинската дейност. В същото време принципалът - държава и/или общини, може да подпомага собствеността си - болниците, само с пари за апаратура и ремонти.

Пороците на сегашната система на здравеопазване са ясни. Въпросът е до каква степен ще бъде постигната оптимална комбинация от преимуществата ѝ. С човешкото здраве и живот не се търгува. Но е факт, че и профилактиката, и лечението в крайна сметка не са безплатни. 

Как да се върне доверието в медиците? Как те да си върнат уважението на хората? Как да повярват, че някой афектиран пациент няма да ги "дари" с юмрук? Как младите лекари и зъболекари, сестри, акушерки да повярват в държавата си и в малкия си град, за да служат на съгражданите си, които с данъците си са платили обучението им?

Въпроси, които от 30 години чакат отговори. Дано най-сетне да е отворен пътят към тях.

 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 132

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 684

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 836

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 718

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 968

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ