22 Септември 2019неделя11:05 ч.

Това са папките със становища, получени само в район "Средец"

Над 5000 са възраженията срещу плана на Борисовата градина

Стотици столичани пратиха становищата си в общината срещу проекта за устройство на парка

/ брой: 121

автор:Деси Велева

visibility 430

Над 5000 са възраженията срещу проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина в София, който предизвика бурни обществени реакции през последния месец. Стотици столичани са изпратили становища до районните администрации, в които попадат части от парка, и до Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община до крайния срок - 19 юни. ДУМА припомня, че проектът за ПУП бе представен в началото на месеца с много критики от граждани и експерти. 

Оказа се, че в район "Изгрев" са получили 403 становища по плана, в "Средец" те са 327. Още толкова са постъпили в район "Лозенец" и директно в НАГ, така че общата бройка е към 1500. Във всяко от становищата има поне по 4-5 конкретни възражения срещу плана, така че те общо надхвърлят 5000, изчисляват от инициативата "Да спасим Борисовата градина". 

По закон всички предложения и критики трябва да бъдат разгледани и да получат мотивиран отговор преди второто обществено обсъждане на проекта, което бе предвидено за снощи. Тъй като много от становищата на гражданите са пратени в НАГ в последния момент, от гражданската инициатива не очакват главният архитект Здравко Здравков и екипът, изготвил ПУП, да могат да отговорят аргументирано. "Целият регламентиран граждански контрол е фиктивен, нищо от позициите ни няма да се вземе предвид", смятат активистите. 

ДУМА припомня, че през последните дни по плана излязоха със становища от Камарата на архитектите, изказа се и самият кмет Йорданка Фандъкова. Според експертите е необходимо да се ревизират всички приватизационни сделки в парка и да се възстанови публичната общинска собственост на всички обекти. От камарата освен това искат гара "Пионер" да се прехвърли в отделен Урегулиран поземлен имот (УПИ), зоопаркът да се включи в обхвата на разработката заедно с терена на "Софияленд".

Кметицата пък ще поиска днес от Столичния общински съвет да започне процедура за отнемане на четири общински имота в Борисовата градина от "Софийски имоти".

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ