16 Октомври 2021събота10:05 ч.

На "Тимок" 20 със СV под мишница

Само в едно от бюрата по труда в столицата през януари новорегистрираните скачат на 100

/ брой: 50

автор:Ева Костова

visibility 4777

Знаете ли как изглежда едно съвременно направено СV? Какво е мотивационно писмо, каквото много работодатели напоследък изискват? Ако не знаете, трудовият посредник ще ви каже и ще ви свърже с аниматора от "Ателие за заетост".
Това може да прочете човек в бюрото по труда наред с много други уточняващи съобщения и образци за попълване. Дори да му е дошло до козирката, при тази изящна словесност настроението ще му се подобри, ако и това да не помогне за намиране на заветната работа. Но пък е така, по-европейско, според изискванията. Докато чака, клиентът на бюрото може да прочете и това, че за уважителни причини за неявяване за полагане на ежемесечния подпис за продължаване на регистрацията в бюрото по труда се смятат задържането от органите на властта и участието в избирателна комисия. А заявлението-декларация за регистрация до директора на дирекция "Бюро по труда" включва и самоопределяне като представител на следните етнически групи (изреждат се). Харта на клиента на бюрата пък обещава обслужването да е открито и честно, любезно, търпеливо и отзивчиво, при пълна равнопоставеност и недопускане на никаква дискриминация, на ясен и разбираем език и до 20-минутно "обработване".
Бюрото по труда на ул. "Тимок" 20 в столицата обслужва 6 общини - Сердика, Средец, Надежда, Красно село, Лозенец и Триадица. Сградата е нова, приветлива - и отвън, и отвътре, но все пак си личи, че не е дом за радостни обреди. Защото хората, които идват тук, останали без препитание, нямат много поводи за радост. На първия етаж вътре опашките са две - едната за регистрация на безработните, другата - за полагане на задължителните подписи за продължаване на регистрацията. На втория етаж почти няма хора - там са стаите за психологическо подпомагане, за субсидирана заетост, различни програми.
На опашката за регистрация всеки споделя своята драма. "Дъщеря ми сега влезе да се регистрира, майка е на двегодишно дете, но я принудиха да напусне по взаимно съгласие и сега ще получава около 130 лв. обезщетение. А е с висше образование", казва една от жените.
"Образованието не помага, работа няма, всеки иска да работи, но...", допълва мъж. Той веднъж вече е бил в бюрото по труда, после сам си е намерил работа, сега пак е съкратен и идва да уреди обезщетението си - 60 на сто от последната получена заплата.
"Синът ми и той бе уволнен по взаимно съгласие и твърдо заяви, че няма да се занимава с някакви си бюра и да търпи унижението да се записва, за да получи нищо и никакво обезщетение", споделя друга жена от опашката.
"Младите са такива почти всички" - намесва се друг от чакащите мъже. - "Не се съгласяват на каква да е заплата, искат да подбират и работата, а не каквото им предложат".
"Мен ако питате, търсете си сама работа". Така отговаря на въпроса ми дали бюрото помага да си намери работа човек един от опашката на подписващите се. 
Сабина Иванова, и.д. директор на бюрото по труда на "Тимок" 20, сподели, че с обезверени хора се сблъскват всеки ден. Преди дни дошла една баба от квартала да моли да помогнат по-бързо да се устрои на работа млад човек, неин съсед, на когото и двамата родители не работят. Не е лесно да слушаш житейски истории като тази, но те са почти всекидневие при нас, казва Сабина Иванова. До скандали в бюрото не се е стигало, но служителите си дават сметка, че при тях идват хора по-напрегнати. Сега са по-малко, но през януари е било доста "страшничко", защото само новорегистрараните през този месец надхвърлят сто. Наблюденията в бюрото сочат, че има повишение на регистрациите, които се увеличават и заради новия 7-дневен срок след напускане на работата. През януари се е струпал повече народ, защото са дошли в бюрото и хората в заварено положение, за които не е било нужно да идват, щом вече са записани. Липсата на информация обаче е довела до презастраховане от тяхна страна. През фувруари работата малко е затихнала, но все още няма информация колко от фирмите ще правят съкращения.
Засега безработицата в София все още задържа едно от най-ниските равнища, а за нашия район Средец тя е 3,41 на сто, казва Сабина Иванова. И добавя, че хората не са много обнадеждени от новините на експертите по кризата за намиране на работа и т.г.
На тръгване опашката за регистрация се беше удължила още.  

Писмото

Казвам се Владислав Ножаров. Пиша ви във връзка с един мой социален експеримент, относно набиращата сила тема за "безработицата" и начина, по-който може да се регистрираш в бюрата по труда след 1 януари 2011 г. с новия 7-дневен срок.
А после, ако човек желае да взима и социална помощ, мисията продължава с една друга голяма опашка в подразделение на НОИ, където затрудненията в системата на регистрация се развиват... Веднъж справил се - ще започнат да превеждат пари (със закъснение обаче) по личната ти банкова сметка.
Смятам, че цялата тази допълнително усложнена система на работа подпомага единствено интересите на държавниците ни и хазната, и за техните публични (подобрени) статистики. Факт - доста е трудно да станеш "официално регистриран безработен", а после при късмет (ако си намериш нова работа) и да се отпишеш от регистрация, както каза една служителка от бюро по труда на "прясно" намерил си работа човек: "Вие, господине, сте с предимство, моля, изчакайте и се наредете на опашката..."


Консулт
Право на парично обезщетение за безработица


Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта; нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, или пенсия за ранно пенсиониране; не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл.4 на КСО.
За придобиване право на парично обезщетение по ал.1 на КСО се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете; на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане; на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година; зачетеното за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
То се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал.3 е подадено в тримесечен срок от тази дата; лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата. Отпускането и изчисляването на паричните обезщетения за безработица се извършват въз основа на данните, декларирани в подадените от лицата документи за отпускане на паричните обезщетения, при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ