03 Юли 2020петък17:35 ч.

На гръцката граница...

/ брой: 32

автор:Васил Попов

visibility 1573

На гръцката граница дренките узряха, момчетата граничари... не видяха. Някога имаше такава закачлива песничка, чийто текст няма кой знае какво значение. Днес обаче на гръцката граница се случват едни неща, които за Република България имат значение. За пореден път там фермери и някакви други производители провеждат протестни действия, като затварят входа за автомобили откъм България. Всъщност както съобщават агенциите, гърците протестират срещу собственото си правителство. Кой знае защо обаче техните протести не нанасят вреди на Гърция, а нанасят огромни щети на Република България.
Не е наша работа да обсъждаме или да даваме предложения за вътрешните проблеми на южната ни съседка. Нито като държава, нито като медия можем да им се бъркаме в техните вътрешни работи. Имат си проблеми, да си ги решават. Ние обаче какво сме виновни? Защото техните действия пряко ни засягат. Не косвено, пряко! Без да се месим в техните вътрешни работи, ние можем да попитаме защо не си блокират центъра на столицата Атина или някои вътрешни магистрали в южната част на страната им. Защо не спрат някой ферибот към островите? Защо не спрат други комуникации, които не засягат съседни страни? Защо тези протести засягат само и единствено България?
Но можем да задаваме по-сериозни въпроси на българското правителство, на българското държавно управление, на българското Министерство на външните работи. При всички предишни протести в Гърция нашата страна понесе загуби в размер на стотици милиони всеки ден. Такива загуби понесоха и други държави, преминавайки транзитно през България. Техните загуби обаче са си тяхна грижа. Ние говорим само за нашите загуби, които са наша грижа. И понеже не можем да се месим във вътрешните работи на гърците, питаме нашите институции. Има ли поне една дипломатическа нота, изпратена до Атина, в която да се поставя този въпрос? Има ли някакъв друг международен документ, в който открито да казваме, че това, което става в Гърция, нанася преки и тежки вреди на България? Някой ще компенсира ли българските производители, търговци и превозвачи за пропуснатите ползи и нанесени щети?
Не сме чули и разбрали българският премиер Бойко Борисов поне да е вдигнал телефона, да е ударил една шайба на гръцкия си колега и да го пита: "Абе, комшу, какво правим, докога, защо и с каква цел?" Защото загубите на потърпевшите фирми не е само техен частен проблем. Това е проблем на държавата ни, защото те ще внесат в бюджета по-малко данъци. Някой сега да вземе калема и да пресмята колко струва едно телефонно обаждане или два листа печатен текст и колко струват загубите на онези, дето се редят на дълги опашки край границата.
Напълно ясно е, че нашето държавно ръководство е безхаберно. То ще понася още много щети от византийските мурафети. И откъде ще компенсира? От нас, българските данъкоплатци. Ей на такова държавно управление какво му се вика?! Мерси!
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ