15 Януари 2021петък17:50 ч.

На фокус

На гол тумбак - чифте евро

Бизнесът у нас е интубиран и на изкуствено дишане, а те щели да искат от него "дейности" за въвеждане на единната валута

/ брой: 9

автор:Валентин Георгиев

visibility 391

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г." Това разбираме от думите на министър Кирил Ананиев, който участва във виртуална среща на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. За целта се подготвял Национален план за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната. 

Дали този фанфарен оптимизъм е израз само на дежурните речи, характерни за подобни форуми, или наистина властите у нас си вярват. Защото на цялото ураджийство перфектно му пасва определението "на гол тумбак - чифте евро". 

В официалното съобщение на финансовото министерство четем: 

"Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой в ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда", застрахова се министър Ананиев.

Не знам как и доколко "интензивно" работи правителството, но бизнесът у нас отдавна е интубиран и на изкуствено дишане. Мерките, с които уж го подпомагат, не само не вършат особена работа, но и не стигат до засегнатите фирми. И тази агония изглежда няма да спре скоро. Да искаш от него да инвестира в нещо допълнително, за да се адаптира към изисквания за въвеждане на еврото в предстоящите месеци, пък и година-две, 

означава да го доубиеш 

Това днешните управляващи наистина го могат.  

В голямата си част бизнесът не одобрява и не ползва антикризисните мерки на правителството, а тези, които ги ползват, се оплакват от бавно прилагане и бюрокрация. В същото време очаквано бизнесът изпрати тежка година със спад в оборотите, съкращения на персонал и продължаващи проблеми с условията за правене на бизнес. Очакванията за 2021 г. не са никак оптимистични. Така може да се обобщят резултатите от традиционната анкета на Българската стопанска камара, проведена в края на миналата година сред 810 микро-, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката. И наистина, завчера стана ясно, че само за седмица след новогодишните празници безработните у нас са се увеличили с над 15 700!  

Едва 17 на сто от бизнеса, участвали в анкетата, одобряват антикризисните и противоепидемичните мерки на правителството, а 27 на сто подкрепят противоепидемичните. За сравнение - при предишната икономическа криза през 2009-2010 г. тогавашните антикризисни мерки са били оценени положително от 29 на сто от бизнеса.

"Бих искал да подчертая, че пандемията представлява много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, но вярвам, че тя няма да бъде фактор за удължаване на престоя ни в ERM II.", надява се в същото време Ананиев. 

Този 

болнав оптимизъм

обаче бива охладен не от друг, а от самата Европейска централна банка (ЕЦБ). И не толкова заради пандемията, а заради факторите, свързани с хроничната корупция, лошата бизнес среда и качеството на работа на институциите. От там деликатно се подсказва на България, че не е готова за еврото. 

"България и Хърватия (която също е кандидатка - б.а.) трябва да направят значителен прогрес в качеството на институциите и управлението. София и Загреб имат много голям прогрес в овладяването на макроикономическите дисбаланси, но все още трябва да направят значителни стъпки по посока на по-добри институции и управление."

Това е записано в анализ на четирима видни икономисти на Европейската централна банка, разпространен от регулатора преди дни във връзка с пътя ни към еврозоната. Експертите от Франкфурт предупреждават България и Хърватия, че точно тази крачка ще бъде решаваща, за да се даде зелена светлина за въвеждането на еврото в двете държави, особено в условията на пандемия от КОВИД-19, която има сериозни преки отражения върху икономическия живот и може да доведе до различни отклонения.

И нещо наистина впечатляващо като извод, което би предизвикало присмех у мнозина, и то с право: "Правителството трябва да въведе реформи напук на натиска от групи със сенчести интереси, да изгради фискални буфери и да приложи други антициклични мерки. Ако това не се направи заради слаби институции и отлагане на реформи, ще се влоши капацитетът на държавата да се адаптира към еврото." Като си знаем какво ни е правителството и чии интереси обслужва, такива препоръки са за старата ми шапка.

Освен това се оказва, че 

сме изпуснали инфлацията

Още в първия конвергентен доклад през 2020 г. от ЕЦБ предупредиха, че България не изпълнява всички числови критерии за приемане на еврото, защото инфлацията е по-висока от референтната. 

Сега отново и от ЕЦБ, и от ЕК отбелязват, че поскъпването на живота в страната ни е далеч над стойностите, които се изискват. През март 2020 г. 12-месечният среден темп на инфлацията в България е 2,6%, т.е. доста над референтната стойност от 1,8% по критерия за ценова стабилност, посочват от Франкфурт. Бедна ни е фантазията какво може да се случи с цените, ако поскъпването продължава все така, но това е друга тема. 

Да му мислят бъдещите управници! Цели сектори "плачат" за реформи, а най-зле е положението с безумно раздутата държавно-общинска администрация! 

За 12 години нула реформи! Вместо тях - чекмеджета пълни с пачки, къщи на Росенец, къщи в Барселона, къщи в Бояна, къщи за тъщи, ТЕЦ-ове на безценица, корупция и бедност... С такъв ли "просперитет" ще ни приемат в клуба на богатите?

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ