02 Декември 2022петък01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

На дъното (не по Горки)

/ брой: 239

автор:Галина Младенова

visibility 1318

Бедността е заплаха за нашите общества, обяви преди време в речта за състоянието на съюза пред Европарламента председателят на Еврокомисията Жозе Барозу. Това е безспорно и не случайно ЕК реши 2010-а да е посветена на борбата с бедността и социалното изключване. Взимайки решението, еврокомисарите подчертаха, че е напълно недопустимо в един от най-благоденстващите региони в света, какъвто е Европа, да има близо 80 милиона бедни.
Какво отчетоха обаче вчера - в Международния ден за изкореняване на бедността, статистиците? След почти година "битка" с мизерията Евросъюзът няма с какво да се похвали освен с много семинари и доклади. Най-новото, изглежда, е предприетата от евродепутатите специална комуникационна кампания, чийто символ е синя панделка с европейски звезди. А иначе цифрите продължават да стряскат.
Бедността обаче все по-трайно се настанява в благоденстваща Европа, където бедни са 17 на сто от европейците. През 2005 г. този дял е бил 16 процента, а през 2000 г. - 15 на сто. Последните данни за бедните европейци са от 2008-а - 80 милиона. Днес те със сигурност са повече. По данни на ЕС една десета от европейците не могат да си позволят да отопляват жилищата си, а 9% нямат възможност да ядат месо дори през ден. Едно от всеки пет деца в ЕС живее в бедност. България е втора в тази срамна класация.
Всъщност, както можеше да се очаква, страната ни е най-бедната от държавите - членки на ЕС, като 51% от населението ни изпитват материални затруднения. Поне така твърди Евростат. Всеки пети българин тъне в бедност, а стагнацията на пазара е на път да прати още стотици хиляди на дъното.
Бедността обаче е относително понятие и по един начин мизерстват холандци, германци, французи, по друг - българи и румънци. Но и тук цифрите ще ни помогнат да сме по-наясно - българинът е по-беден с 34,2 пъти от един среден лондончанин по количество на БВП!
От всичко това се разбира едно - влизането ни в ЕС не ни е направило нито по-сигурни, нито по-богати. Това обаче се очакваше, мнозина ни предупреждаваха, че Евросъюзът не е място, където България ще се приюти, че никой няма да ни напълни хладилниците, никой няма да дойде да ни хване престъпниците, никой няма да ни построи магистралите. Е, да, ама ние продължаваме да се надяваме и да чакаме "големия брат". Само дето все спорим кой точно е "баткото"...
И докато още чакаме някой да ни спасява, свикнали да се оправят сами, европейците излязоха по улиците и започнаха да притискат правителствата си да не допускат мизерията да превзема още по-големи пространства.

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ