04 Юли 2020събота19:09 ч.

Здраве

На час преглед докторите имат час и три четвърти за документи

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 735

Малко се знае как лекарите в амбулаторната помощ разпределят времето си. Американски лекари обаче прекарват 27% от работното си време с пациенти и над 49% в чиновническа дейност. 

Учени провели проучване за това в 4 специалности в извънболничната помощ в щатите Илинойс, Ню Хемпшир, Вирджиния и Вашингтон. Става въпрос за едни от най-търсените специалисти - по семейна медицина, по вътрешни болести, кардиология и ортопедия. Наблюдението е проведено в продължение на 430 часа, а 21 от 57 доктори, участвали в изследването, попълвали дневници дори след работното си време.

Изследователите разпределили на няколко части времето на лекарите в кабинета - пряко клинично време на пациент, електронно здравно досие (и писане), административни и други задачи плюс самостоятелно отчитана работа след приемните часове.

Изводите сочат, че един лекар на кабинет прекарва в преглед и разговор с пациентите си едва 27% от работното си време. За сметка на това за попълване на електронното здравно досие и други документи отделя 49,2%!

В същото време болничните лекари прекарват с пациентите си 52,9% от времето си, а за документацията - 37%. Споменатите по-горе 21 лекари, работили по документацията след приемното си време, твърдят, че всяка вечер отделят от 1 до 2 часа от личното си време за попълване на документи.

Проучването е направено по поръчка на Американската медицинска асоциация, използвани са данни от 2016 г. и е публикувано в издание на специалистите по вътрешна медицина (Annals of Internal Medicine).

Очевидно е, че и електронното здравно досие, към което се стреми българското здравеопазване повече от две десетилетия, не спестява много време на лекарите в амбулатория. За България няма подобно проучване, но едва ли ситуацията е много по-различна. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 607

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 659

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1244

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ