22 Януари 2020сряда23:19 ч.

На босия цървулите

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 333

Твърде малко от десетките хиляди български поговорки характеризират 10-годишното управление на ГЕРБ. А това май показва, че управниците твърде често правят едни и същи неправилни стъпки в различни сфери от живота. И тези неправилни, за да не кажем - погрешни стъпки, водят до сходни резултати. А резултатите дават отражение на едни и същи хора - онези, които броят стотинки, за да платят за месеца поскъпващия ток, недостатъчното отопление, нечистата вода, за която има режим. Цените се увеличават, а покупателната способност на минимална и на инвалидна пенсия - не. Социалните помощи и обезщетения са замразени. На това се казва да вземеш на босия и цървулите. 

Като капак идват и промените (уж все за доброто на хората) в социалното законодателство. Често, при това - очаквано, през последните години те са в ущърб на най-уязвимите. Поредният удар върху възрастните и хората с увреждания, е неяснотата дали ще получат асистентска подкрепа. Предупрежденията, че хиляди хора са заплашени да останат без нея, са от средата на 2019 г. Но на кого му пука? Управляващите тогава готвеха избори, градяха и събаряха тераси, потушаваха протести с пари, които даваха наужким и после си ги вземаха, пишеха закони, приемаха ги и предизборно обещаваха светло бъдеще. А то така и не идва. Защото някой от пестене е забравил да доогледа нормативната база и да осигури пари за асистенти. Тази грижа е стоварена на общините, но някой пак е забравил да им даде пари за дейност, която в цивилизования свят е на държавата. Не на общините или на неправителствения сектор - те само помагат на държавата да се погрижи за бедните, възрастните, увредените и прочее уязвими хора.

Не е лесно да се прави социална политика, особено в толкова бедна държава като България, без собствено производство и с хазна, пълнена само от данъци и такси. Но във всеки случай правенето на социална политика и решаването на проблемите не се свежда само да смяна на социалния министър и махането на проблема от главата на премиера.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ