12 Август 2020сряда13:01 ч.

На босия цървулите

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 794

Твърде малко от десетките хиляди български поговорки характеризират 10-годишното управление на ГЕРБ. А това май показва, че управниците твърде често правят едни и същи неправилни стъпки в различни сфери от живота. И тези неправилни, за да не кажем - погрешни стъпки, водят до сходни резултати. А резултатите дават отражение на едни и същи хора - онези, които броят стотинки, за да платят за месеца поскъпващия ток, недостатъчното отопление, нечистата вода, за която има режим. Цените се увеличават, а покупателната способност на минимална и на инвалидна пенсия - не. Социалните помощи и обезщетения са замразени. На това се казва да вземеш на босия и цървулите. 

Като капак идват и промените (уж все за доброто на хората) в социалното законодателство. Често, при това - очаквано, през последните години те са в ущърб на най-уязвимите. Поредният удар върху възрастните и хората с увреждания, е неяснотата дали ще получат асистентска подкрепа. Предупрежденията, че хиляди хора са заплашени да останат без нея, са от средата на 2019 г. Но на кого му пука? Управляващите тогава готвеха избори, градяха и събаряха тераси, потушаваха протести с пари, които даваха наужким и после си ги вземаха, пишеха закони, приемаха ги и предизборно обещаваха светло бъдеще. А то така и не идва. Защото някой от пестене е забравил да доогледа нормативната база и да осигури пари за асистенти. Тази грижа е стоварена на общините, но някой пак е забравил да им даде пари за дейност, която в цивилизования свят е на държавата. Не на общините или на неправителствения сектор - те само помагат на държавата да се погрижи за бедните, възрастните, увредените и прочее уязвими хора.

Не е лесно да се прави социална политика, особено в толкова бедна държава като България, без собствено производство и с хазна, пълнена само от данъци и такси. Но във всеки случай правенето на социална политика и решаването на проблемите не се свежда само да смяна на социалния министър и махането на проблема от главата на премиера.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 84

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 101

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ