17 Юни 2021четвъртък21:05 ч.

На босия цървулите

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 888

Твърде малко от десетките хиляди български поговорки характеризират 10-годишното управление на ГЕРБ. А това май показва, че управниците твърде често правят едни и същи неправилни стъпки в различни сфери от живота. И тези неправилни, за да не кажем - погрешни стъпки, водят до сходни резултати. А резултатите дават отражение на едни и същи хора - онези, които броят стотинки, за да платят за месеца поскъпващия ток, недостатъчното отопление, нечистата вода, за която има режим. Цените се увеличават, а покупателната способност на минимална и на инвалидна пенсия - не. Социалните помощи и обезщетения са замразени. На това се казва да вземеш на босия и цървулите. 

Като капак идват и промените (уж все за доброто на хората) в социалното законодателство. Често, при това - очаквано, през последните години те са в ущърб на най-уязвимите. Поредният удар върху възрастните и хората с увреждания, е неяснотата дали ще получат асистентска подкрепа. Предупрежденията, че хиляди хора са заплашени да останат без нея, са от средата на 2019 г. Но на кого му пука? Управляващите тогава готвеха избори, градяха и събаряха тераси, потушаваха протести с пари, които даваха наужким и после си ги вземаха, пишеха закони, приемаха ги и предизборно обещаваха светло бъдеще. А то така и не идва. Защото някой от пестене е забравил да доогледа нормативната база и да осигури пари за асистенти. Тази грижа е стоварена на общините, но някой пак е забравил да им даде пари за дейност, която в цивилизования свят е на държавата. Не на общините или на неправителствения сектор - те само помагат на държавата да се погрижи за бедните, възрастните, увредените и прочее уязвими хора.

Не е лесно да се прави социална политика, особено в толкова бедна държава като България, без собствено производство и с хазна, пълнена само от данъци и такси. Но във всеки случай правенето на социална политика и решаването на проблемите не се свежда само да смяна на социалния министър и махането на проблема от главата на премиера.

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 114

Датата

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 115

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 377

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 1053

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ