05 Март 2024вторник14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР и обективната журналистика

/ брой: 182

автор:Веселка Венкова

visibility 481

За да функционира нормално и да ни "пази", предоставяйки услугата "сигурност за обществото", МВР се нуждае от чистосърдечни дарители и обективна журналистика. Защото прибързаният отказ от лептата на изпиталите удовлетвореност и прекалено "дребнавото" вглеждане на медиите може да нарушат ритъма на работа. А обективната журналистика трябва да работи в полза на гражданското общество, опита се да ни обясни вчера зам.-министър Димитър Георгиев - "пътник", захвърлен върху амбазурата да спасява в предизборна ситуация "една работеща институция". Чийто ръководител я остави в ръцете на подчинените си, за да оглави един жизненоважен щаб. Всичко друго може да почака, докато САЩ и Западна Европа се поучат от българския финансов (и не само) модел.
Този симпатичен човек не можа да обясни защо досега бяха крити "натуралните" 3 623 811 лв. дарения. Не каза и едва от 16 юни 2011 г. ли проверяват надлежно дарителите си за конфликт на интереси. Не уточни и на коя дата през октомври ще бъде публикуван списъкът с удовлетворените от работата на МВР. Впрочем не стана ясно и коя година ще се случи това.
Въпросите към ведомството задавахме лично, но се налага да ги изложим и в писмен вид, за да няма основание да ни разяснява отново що е то "обективна журналистика" и защо, ако търси "мръсните тайни" на МВР, тя не работи в полза на обществото.
Та щом три месеца тази институция не може да обобщи информацията, необходима за съставянето на единен регистър от 1938 договора за дарение, и да посочи лицата (във всички случаи физически), които стоят зад тях, как да чакаме от нея годни доказателства за пред съда?
Щом едно ведомство крие дарителите си, с които сключва договори по закон, и след като отстрани всички съмнения около тях и произхода на парите им, как да му вярваме, че е чисто и прозрачно?
Не е ясно ще видим ли някога имената на безкористните, щом може да се окаже, че желаят анонимност, или че практиката ще бъде преустановена преди въпросния октомври и днешният обществен интерес ще се денонсира.
И кога ще научим кои са общините и учрежденията, които финансират МВР с парите на данъкоплатците, от които Цветанов крие като срамна болест даренията?
А как ще разберем Европейската комисия и премиерът лицемери ли са, като се възмущават, че министерството приема лептата на разследвани и осъждани и крие това от гражданското общество (без друго една незначителна част от него все още има сили да се интересува)?
И какво още трябва да се случи, за да се разбере, че не само другият вицепремиер смята, че силовото ведомство получава достатъчно субсидии от бюджета?
Практиката била стара, оправда се опълченецът вчера. Спор няма! Ама нали вие, драги ми господине, се клехте в прозрачно управление, което ще извади кирливите ризи на всички преди вас? Хайде, проснете ги, обективната журналистика ще ви аплодира. Ама не смеете. Защо ли?

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ