11 Август 2020вторник15:57 ч.

Здраве

Може ли да се предотврати хроничната болка?

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 908

Подходът ни за управление на болката до голяма степен зависи от какво е причинена тя, казва анестезиологът и специалист по болка д-р Питър Абачи (Peter Abaci). По думите му болката е сложна и уникална за всеки индивид, но има някои неща, които човек може да направи, за да предотврати продължителното й задържане. Подобно на други хронични заболявания като диабет или хипертония един от ключовете за превенция е разбирането на риска.

Според специалисти болезнени, а някои от тях са особено свързани с развитието на хронична болка - мастектомии, торакотомии (отваряне на гръдния кош), ставни замествания и пр. Текущи проучвания търсят начини за блокиране на прекомерното нервно дразнене по време на тези операции, включително и започване на прием на антиневропатични лекарства за болка.

Острата травма като злополука на моторно превозно средство или нараняване също носи повишен риск от хронична болка. "Според моя опит обикновено има множество причини за това, свързани както с физически, така и с психологически фактори. Емоционалният отговор на нараняването служи само за допълнително усилване на този отговор. В моята практика експертите по поведенческо здраве често работят с пациенти за лечение на тревожност, свързана с преминаване през травматични наранявания", казва Абачи.

За разлика от други остри наранявания, като изкълчен глезен, където почивката е необходима част от процеса на възстановяване, при нараняванията в кръста това не работи. Възстановяването става по-бързо, когато се прилагат подходящи движения и се прави опит за връщане към типичните всекидневни дейности, казва специалистът по болка в сайта WebMD. Той е категоричен, че всяко малко постижение по пътя изгражда увереност и колкото повече се изгражда увереност, толкова по-лесно е да се отмият негативните чувства като страх и безпокойство, които стоят на пътя на възстановяването.

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 198

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 400

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 447

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 632

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ