04 Август 2020вторник04:58 ч.

Може да изгубим европари заради багера в Рила

автор:Дума

visibility 289

Има вероятност отпуснатите от Брюксел средства за туристическите пътеки в Рила да бъдат загубени, ако строителството не бъде продължено. Това стана ясно от думите на министъра на екологията Емил Димитров. Той обаче не изключи проектът да бъде спрят изцяло заради откритите нарушения. От еврофондове за реновирането на туристически пътеки са отпуснати досега 10 милиона евро.

В момента проектът е спрян по нареждане на премиера Бойко Борисов. Още след публикуването на снимките с багера край езерото във Фейсбук прокуратурата в Кюстендил се сезира и започна проверка, но в петък в случая се намеси и Върховната административан прокуратура, която нареди на министър Димитров да извърши незабавна документална и на място проверка.

Проверка вече върви в дирекцията "Национален парк Рила", която е бенефициент на европроекта за 12 млн. лв и възложител на обществената поръчка за рехабилитацията и насипването с чакъл на туристическата пътека от горната лифтова станция до хижа "Рилски езера" и последователно до Седемте рилски езера. Изпълнението на тази част от проекта струва над 3 млн. лв. и се изпълнява от фирмата "Юнайтед Пропърти Груп". Неин собственик е 22-годишният Христо Йорданов Янков, който е син на Йордан Янков Илиев, управител на дружеството и брат на бившия общински съветник от ГЕРБ и бивш депутат на ДПС Илия Илиев, който бе осъден за източване на Националната компания "Железопътна инфраструктура" през обществени поръчки, но обжалва присъдата си.

Върховната административна прокуратура обясни, че иска от министъра да провери поради каква причина в парка е навлязла тежка строителна техника, което е забранено.

Държавното обвинение иска от Димитров да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила"?, пита ВАП и очаква незабавен отговор.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ