18 Февруари 2020вторник06:53 ч.

Знание

Мозъкът осуетява срещата със Свети Петър

Според изследване на американски учен, сивите клетки функционират поне 10-12 минути след спиране на сърдечната дейност

/ брой: 17

автор:Зорница Веселинова

visibility 1878

 Смъртта не настъпва тихо, "по терлици" - ние я усещаме и осъзнаваме какво се случва, защото мозъкът продължава да функционира известно време, след като сърцето спре, а това време не е толкова кратко, както се смяташе досега. До този извод стигна американският лекар д-р Сам Парниа от нюйоркския Институт по проблемите на мозъка, след като завърши второто си изследване, посветено на мозъчната смърт и зависимостта й от спирането на сърдечната дейност. 

Усещането за скорошна среща със смъртта може би е най-яркото от това, което бихме могли да преживеем, твърдят хора, които са го изпитали. Често този феномен се описва като филм на бърз каданс - за броени минути пред очите ни преминава целият ни живот. Виждаме светлинен тунел,  излезли сме от тялото си и летим над него, осъществяваме контакт с родственици, които са отдавна в отвъдното, времето се ускорява, или забавя и др. Някои дори твърдят, че виждат следващия си живот. Какво се случва всъщност?

През 2015 д-р Сам Перниа приключи тригодишно изследване на 2060 души от Европа и САЩ, чието сърце спира, но мозъкът продължава да функционира и поради това лекарите успяват да ги спасят. Резултатът е неочакван: оказва се, че 46% от реанимираните помнят връщането си към живота, разказват подробно как са усетили, че смъртта е на прага. Нещо повече: 21 жени и 13 мъже съхраняват подробни и пространни спомени - зрителни и слухови - за работата на реанимационния екип и твърдят, че наблюдавали как лекарите обсъждат състоянието им. Това станало цели дванайсет минути, след като сърцето престанало да тупти. Т.е. мозъкът им функционирал, а електроенцефалограмите им не регистрирали никакви електрични импулси.

Възможно ли е това? На науката е известно, че мозъчната смърт настъпва максимум десетина минути след тази на сърцето - заради недостиг на кислород. Нима 2060-те "опитни зайчета" на д-р Парниа умишлено са го заблудили?! Надали.

Шведът Хенрик Йорнтел, професор по невробиология в университета на Лунд, е скептик. Той твърди, че изследването на американеца е твърде подозрително. По думите му "... почти цялата западна медицина, определяйки смъртта, се пази от понятието "мозъчна смърт".

"Ако сърцето е престанало да бие, това все още не означава, че мозъкът е угаснал завинаги, изследването на д-р Парниа потвърждава нашата отдавнашна теза, че той би могъл да функционира минимум още 10-12 минути, ако не се проведе реанимация", твърдят невробиолозите Жак Моние и Карл Льогран от университета на Тулуза. 

Проф. Йорнтел скача и срещу тях. Според него  спрялото сърце означава пълен кислороден глад, след който има екстремален стрес-сигнал от мозъка. "През това време мозъкът не може да функционира нормално и е твърде съмнително, че в такава ситуация съществува каквото и да било съзнание. Вероятно няколко минути действа т.нар. квазисъзнание - например когато човекът заспива и вследствие на това биха възникнали странни преживявания като тези, които се случват по време на сън", обяснява шведският учен.

За да докаже, че изследването му не е шега и резултатите от него не са стъкмени, д-р Парниа провежда в продължение на година и осем месеца второ проучване с 1840 американци и европейци. Резултатът е още по-шокиращ. "Има признаци, че след спирането на сърцето човек съхранява съзнанието си доста по-дълго, отколкото ние, учените, предполагаме - при 17 от участниците в това изследване мозъчната дейност е продължила 16 минути след спирането на сърцето", пише американецът в шведския вестник "Афтонбладет", който дава трибуна и на проф. Йорнтел. Невробиологът е още по-категоричен и дори рязък: "Д-р Парниа прекалява, това, което твърди, граничи с научната фантастика".  

Кой е прав и кой - не, тепърва ще стане ясно. Но ако след спиране на сърдечната дейност мозъкът наистина функционира 12 и повече минути, възможността за предотвратяване на срещата със Свети Петър е доста по-голяма.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ