20 Октомври 2021сряда15:06 ч.

МОН с нови програми за работа с родители и шкафчета за първолаци

автор:Дума

visibility 544

С проекти по общо 13 програми, които да подобрят състоянието на образователната система се похвалиха от МОН. Част от предвидените финанси - 28 млн. лева - ще отидат за обезщетения на пенсионирани или освободени учители, други програми целят да подобрят работата между педагози и родители, а други - ще финансират шкафчета за малките ученици, за да не разнасят учебници и помагала всеки ден между школото и дома.
Една от програмите, "С грижа за всеки ученик" предвижда 2 млн. лева да бъдат отпуснати за възнаграждения на учителите, които работят допълнително с учениците, които срещат трудности в обучението. Близо 100 хил. лева са предвидени за посещения на музеи. МОН ще даде други 3 млн. лева за закупуването на шкафчета на децата между I и IV клас, в които да държат учебници и помагала с цел олекотяване на раниците. Целта е да бъдат купени шкафчета за 200 000 деца. Парите за това са част от по-голяма програма за подобряване на образователната среда. Нейният бюджет е 9,23 млн. лева и включва също оборудване на специални кабинети, подкрепа за целодневното обучение и модернизация на учебното съдържание.
800 000 лева ще бъдат заделени за програма за квалификация на учителите.
От следващата учебна година министерството ще дава пари и за командировъчни и транспортни разходи на участниците в специалните екипи за връщане на децата в училище. Ще им се плащат също телефонните разговори и ползването на интернет. За това са предвидени 250 000 лева. Други 50 000 лева ще бъдат дадени на регионалните управления по образованието за изработването и разпространението на брошури, които да популяризират работата по връщане на децата в клас. За добри практика за работа с родителите са заложени 150 000 лева.
Общо 64 млн. лева ще бъдат разпределени за дофинансиране на образователните институции, предвиждат плановете на МОН, които трябва да бъдат одобрени от Министерски съвет.


 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ