28 Март 2023вторник21:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Митологичните видения на Иван Гранитски

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 8

Новата поетична книга на Иван Гранитски "Щерна" ще бъде представена днес от 18 ч. в зала 7 на НДК. Изданието носи заглавието си от едноименното стихотворение, посветено на Любомир Левчев, което въвежда във философията на поетическата сбирка.
Съзерцанието минава през "щерната на пустотата": "Познанието не е вън и вътре в теб/ То е душа на светлината". Поетът е категоричен: "Ако не искаш да си жаден/ не пий/ Жаждата не утолява". В поетичната си книга Иван Гранитски "се отправя към едни мирогледни глъбини, които предизвикват нашата логика и ни въвеждат в свят, в който измеренията са съмнителни, бинарните структури са изтрити, точните ориентири са смущаващо размити, сравненията са плашещи. В този свят поетът се чувства "между Да и Не разполовен", пише в послеслова към книгата проф. Иван Маразов. Той прави митологичен анализ на стихосбирката, която освен въвеждащото стихотворение има и три части от по тринайсет поеми. Търсена е не само символиката на числата, авторът обаче е убеден, че "Битието е изпразнено/ от логика" и осъзнава, че новата реалност, която създава в стиховете си, е форма на "битие на мита", която само за логиката е Небитие.
Виденията на Иван Гранитски са повече митологични, отколкото митични. Те са родени от "съня на разума" в свят, който се перчи да е разумен, добър и просветен.
"Щерна" е издадена от издателство "Захарий Стоянов" и отпечатана през декември в тираж 713 екземпляра. От тях тринайсет са номерирани като библиофилски с оригинални авторски рисунки от художника Милчо Талев.

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ