30 Септември 2020сряда21:58 ч.

Здраве

Мистериозната "китайска" пневмония се пренесе в Тайланд

Миенето на ръцете е най-добрата превенция, препоръчват от СЗО

/ брой: 11

автор:Аида Паникян

visibility 1407

Дали след птичия и свинския грип не идва и рибен, питат се мнозина. Причината е, че в навечерието на Новата 2020 година от Китай се появи история за инфекциозна болест, включваща мистериозна пневмония, разболяла десетки хора. През декември 2019 г. офисът на СЗО в Китай е информиран за заболяването с неизвестен причинител. Към 3 януари 2020 г. се съобщава за общо 44 души с мистериозната пневмония, като 11 от тях са били в тежко състояние. По-късно регистрираните бяха около 60 души. До настоящия момент близо 10 от пациентите са излекувани и изписани от болница. Но не ясно на каква възраст са и дали, преди да заболеят от пневмонията, са имали други хронични болести. 

В началото китайското правителство обяви, че огнището, започнало на 12 декември 2019 г., не е довело до смъртни случаи, но на 11 януари бе съобщено за смъртта на 61-годишен мъж, за когото се смята, че заболял от същия вирус. Човекът купил продукти от пазара за морски дарове преди 1 януари. Освен това, той страдал от хронично чернодробно заболяване. В началото на тази седмица мистериозната пневмония стигна до Тайланд, когато стана ясно, че китайка е поставена под карантина, а вчера се появиха съобщения и от Япония. 

Междувременно Сингапур и Хонконг въведоха скрининг за пътници, особено за пристигащите от Ухан. 

Не е без значение фактът, че Ухан (административен център на провинция Хубей), откъдето тръгва заразата, е основен транспортен център в страната. Това е град с около 19 млн. души население, разположен на около 1100 км южно от Пекин. Това кара специалистите да смятат, че заразата може бързо да се разпространи от Китай в други страни.

Установените хора, които са били в контакт със заболелите, в това число и медицински персонал, са под медицинско наблюдение, съобщават от СЗО. 

Клиничните признаци

са главно висока температура, като няколко пациенти имали и затруднено дишане, а рентгенографиите на гръдния кош показвали инвазивни лезии на двата им бели дроба. Според китайските здравни власти някои от пациентите били търговци на рибния пазар "Хуанан", където се продават и морски дарове, и живи животни, който бе затворен в началото на януари за почистване и дезинфекциране.

Странното заболяване породи опасения за евентуална епидемия, тъй като през 2003 г. Китай беше епицентърът на SARS (тежък остър респираторен синдром-ТОРС), причинил смъртта на 774 души в 37 страни по света за по-малко от година.

Относно мистериозната пневмония в началото на годината бе обявено от Центъра за изследване и политика на инфекциозните заболявания (Center for Infectious Disease Research and Policy), че тежката респираторна инфекция в Ухан била идентифицирана като 

 

нов щам на коронавирус.  

Според определението на СЗО коронавирусите (Coronavirus-CoV) са голямо семейство от вируси, включително причинителите на SARS-CoV и MERS-CoV (коронавирус на респираторен синдром в Близкия изток), предизвикал епидемия през 2012 г. на Арабския полуостров, като засегнатите страни бяха 27, сред които Гърция, Германия, Турция, САЩ, но около 80% от заразените бяха от Саудитска Арабия. ДУМА припомня, че близо 35% от заболелите от MERS починаха. Жертвите на MERS основно бяха хора с хронични заболявания, рак, диабет.  

Симптомите на SARS и MERS са треска, кашлица и задух. Инфекциите от коронавируси са нещо обичайно - протичат сравнително безобидно, най-често оплакванията са като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане или със стомашно-чревни разстройства, става ясно от информация на СЗО. От момента на заразяване до появата на първите симптоми на болестта обикновено минават една-две седмици. От СЗО предупреждават, че инфекцията може да причини и сериозни заболявания - като белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален. Но коронавирусите са силно приспособими и имат висока генетична променливост. Затова може да бъдат много коварни. Често заразата върху хората се предава от животни - бозайници, гризачи, птици. Освен при контакт на човек с животно, заразата може да се предава и чрез месо и други животински продукти, които не са преминали термична обработка.

Предава ли се от човек на човек

новата зараза - е въпрос, над който работят специалистите, става ясно от съобщение на СЗО от 14 януари. От решаващо значение е да се прегледа цялата налична информация, за да се разбере напълно потенциалната преносимост между хората, пишат от СЗО. Експертите са категорични, че е необходимо допълнително проучване, за да се установи наличието на предаване от човек на човек, начините на предаване, общ източник на експозиция и наличието на безсимптомни или леко симптоматични случаи, които не са открити. 

Предпазване

Засега няма ваксина срещу MERS-CoV, нито специфично лечение. От СЗО препоръчват при посещение на ферми да се мият ръцете със сапун и топла вода поне 30 секунди, да не се пипат животни без ръкавици, особено - болни. Да се избягва контакт с болни хора, включително и ръкуване. Преди консумация на месо (особено камилско) или животински продукти (в това число камилско мляко), те да бъдат термично обработени.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Връщат извънредната ситуация в Чехия от 5 октомври

автор:Дума

visibility 101

САЩ разшириха санкциите срещу Сирия

автор:Дума

visibility 95

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 19

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 24

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 27

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ