01 Август 2021неделя19:35 ч.

Мисия невъзможна

/ брой: 119

автор:Евгени Гаврилов

visibility 112

Шефът на Държавната агенция "Електронно управление" бе освободен. Някой може да каже, че това е поредният епизод от "чистката", която прави служебното правителство. Истината обаче е, че това решение е закъсняло. Въвеждането на електронно управление е вторият сектор след здравеопазването у нас, в който ефективността от вложените пари е най-ниска. За последните 15 години България е похарчила около 3 милиарда лева за създаването на е-правителство, но като цяло резултатите от това са половинчати.
Ресорният вицепремиер Томислав Дончев, щом дойдеше есента, започваше да се кълне, че ей сегинка чиновниците ще изхвърлят хартиените бланки. Това не е станало и досега. У нас 27 на сто от регистрите се поддържат единствено на хартиен носител. В България се забелязва куриозен факт. През всички години, в които за управлението на ГЕРБ въвеждането на електронното управление уж бе приоритет, броят на принтерите е нараснал тройно повече от този на сървърите, вместо тенденцията да е обратна. Според анализ на БСК реално само 19 на сто от родните администрации всъщност предлагат електронни услуги.
Едва 20 общини от общо 265 са започнали реално да цифровизират документите си, а 80 са заявили готовност да започнат да контактуват с гражданите, без да използват хартия. Оказва се, че никой в държавата не знае нито колко точно пари се харчат за компютърни системи, нито колко от този ресурс е предназначен за целите на електронното управление. Голяма част от огромните пари се дават за хардуер, софтуер и лицензи, с които работят чиновниците, а минимални средства отиват директно за въвеждането на електронни услуги за хората. Близо 60 процента от националното законодателство съдържа текстове, свързани с електронното управление. Още поне половината от останалите нормативни актове през следващите години трябва да бъдат изменени за целите на електронното управление. При сегашната политическа ситуация това на практика е мисия невъзможна.

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 0

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 16

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 45

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 47

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1595

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 690

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1349

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ