09 Юли 2020четвъртък10:34 ч.

Мир без нацизъм

Старозагорски младежи се включиха в нов световен форум за борба с рецидивите на кафявата чума

/ брой: 151

автор:Христо Христов

visibility 1218

Учредител на международното движение за правата на човека "Мир без нацизъм" от Полша е бил подложен на индивидуален обиск при завръщането си в родината, а всички документи от форума, състоял в Киев, са били копирани, алармира информационната агенция REGNUM. Оттам уточняват, че атаката на униформените служители на реда е била насочена срещу ръководителя на патриотичната организация Юлиян Виерзбовски, а копираните документи отдавна са били публично достояние на сайта на учреденото на 20-22 юни в столицата на Украйна международно движение.
Подобен "интерес" не е  прецедент, твърдят участници във форума, на който присъстваха над 350 делегати от цял свят. Сред тях имаше и двама представители на България - старозагорските активисти на регионалния младежки съвет "Инициатива" Ирена Петрова и Мирко Хауфе.
Случилото се на границата с Виерзбовски отлично се вписвало с наблюденията на антифашистите в различни страни, които са залегнали и в учредителната декларация. В нея се отбелязва, че се увеличава броят на ултрадесните и ултранационалистическите групировки, ежедневие са политическите кампании, митингите и манифестациите на неонацистите и ветерани от фашистката армия, все по-силни стават гласовете за отказ от Холокоста, включително и от страна на лидери на държави и политически движения.
"Всичко това показва, че съвременната цивилизация все още няма пълен имунитет по отношение на възраждането на нацизма като политическа идеология, която претендира да се създаде "нов ред"!" Това е записано в декларацията на новата формация, чийто председател е руският депутат Борис Шпигел, президент на Световния конгрес на рускоговорящите евреи.
Учредяването на новата световна антифашистка мрежа е станало успоредно с провеждането на  третата заключителна медийна конференция под наслов "Поуки от Втората световна война и Холокоста", уточниха българските делегати. Сред задачите, които си поставят учредителите, са да наблюдават проявите на неонацизъм, да подготвят годишен доклад до ООН, Съвета на Европа, ЕС, ОССЕ, както и да настояват за започване на наказателно преследване на лицата, участващи във военни престъпления и пропагандиране на нацистки идеи. Те се възпротивяват на опитите да бъде наложена формулата "Една държава - един народ, една религия, една идеология, един лидер", и в декларацията си са записали: "Тази година отбелязваме 65-годишнината от победата, която човечеството спечели над огнището на ХХ век и  епидемията на омразата. Повече от 26 милиона съветски граждани, 6 милиона полски граждани, почти 400 000 британски граждани и повече от 400 000 американски граждани, до 7 милиона жертви на Холокоста - това не е пълната цена на тази победа. Ние вярваме, че наш дълг е да продължим борбата - не само в памет на загиналите в борбата срещу нацизма, но и за да се предотврати повторение на трагедията. Ние настояваме международната общност да попречи на толерантното отношение към всички прояви на нацизма и опитите за замазване на нацистите и техните съучастници. Ние вярваме, че днес е необходима защита срещу заплахата от преразглеждане решенията на Нюрнбергския трибунал, който осъди престъпленията на нацистите и техните съучастници и съюзници..."
Форумът е взел решение да създаде своя международна журналистическа награда за насърчаване и отличаване на лица и организации, които имат най-големи успехи в борбата с пропагандирането на нацизма и ограничаването на ксенофобските идеи. Призът ще бъде в три категории: за гражданска смелост; за свобода на словото и "Помни! Ние се гордеем!".


Ирена Петрова:
Проблемът съществува дори да не го признаваме

ИРЕНА ПЕТРОВА е студентка по право в Германия. Завършила е старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан". Била е член на младежкия общински съвет в Града на липите, активист е на регионалния младежки съвет "Инициатива".

- Ирена, какво ви накара да се включите в новата международна организация? Имате ли преки наблюдения за случаи на неонацизъм в България?
- Лични наблюдения нямам. Самата аз не живея понастоящем в България, което ограничава погледа ми върху нещата, но поддържам контакт с приятели и членове на организациите, в които членувам. Чета български новини и ми става ясно, че този проблем съществува и в родината ми - признат или не, той е там.
Присъствах на конференцията в Киев по покана на Дмитри Линтер, член на политически ориентирана организация от Естония, с когото се запознахме на друг подобен форум в Прага през март. Тематиката е нова и за мен, и за РМС "Инициатива", тъй като досега сме работили в други аспекти на младежките проблеми.
Отидох в Киев с надеждата да науча повече по въпроса, да чуя идеи, проекти за борба с нацизма. За мен информираността беше на първо място, но създадох много нови контакти и се надявам това да помогне при бъдещи проблеми.
- Смятате ли, че в България по някакъв начин се проявява търпимост към неонацистките прояви? Самата вие била ли сте свидетел на подобни прояви?
- Да, бих казала, че се проявява търпимост, но проблемът не е в нея, а в цялостното отношение на българина към престъпността и подобни изяви. Както споменах, не съм била свидетел на такива прояви, но съм чувала за такива. Имаше един скандален случай с носене на значка с пречупен кръст от бивш активист на парламентарно представена партия, който по онова време беше дори фактор в старозагорската общинска администрация. Не зная как завърши историята, защото след това заминах да уча в Германия. Чух наскоро за организирано, пак от старозагорци, публично честване на рождения ден на Хитлер и разпространен в интернет видеоклип, но не зная подробности.
- По какъв начин младото поколение би могло да се противопоставя на неофашизма и търсят ли ви парламентарно представeните формации за съдействие?
- Младото поколение играе решаваща роля не само в борбата с неонацизма и неофашизма, но и като цяло в изграждането на представите и отношението на хората към проблема. Ако възпитанието вкъщи и информацията, идваща от околния свят, по темата са достатъчно обективни, младежите могат сами да си изградят мнение, което според мен ще бъде точно против двете движения. Идеи как да се противопоставим има много: първото и най-важното е информацията. Дезинформираността е най-големият проблем. След това вече се започва със събирания, провеждане на дискусии, съвместна работа с други организации, с политици и т.н. Още по време на конференцията стана ясно, че не сме единствените хора от България, които се включват в новата формация. Бяхме просто единствените присъстващи. А и тъй като нямаме особено много опит в областта, не очаквам отсега да бъда активна в дейностите. Пречи ми и фактът, че не съм в България. Затова пък другите организации, които не бяха изпратили представители в Киев, или не са могли да присъстват, имат повече опит. И ще започнат с дейностите, които бяха обсъдени в Киев.

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ