02 Декември 2023събота07:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Арт театър

Срещи

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА: Изкуството е Свобода и Свободата е изкуство

Не се боим да работим с руски режисьор, за разлика от други колеги. Културата не е подчинена на никакви политически доктрини и политики, казва известната актриса, основателка на Арт театър

/ брой: 185

автор:Надежда Ушева

visibility 62

Интервю на Надежда УШЕВА


МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май 1962 г. Учила е в Кюстендил от 1969 до 1976 г., където баща й Васил Червенков е директор на театъра. Завършила е Априловската гимназия в Габрово, където той ръководи театъра. От 1981 до 1985 г. е студентка в НАТФИЗ. По разпределение работи в Пазарджик от 1985 до 1989 г. През есента на 1991 г. заедно с драматурга-поет Сергей Литвиненко, композитора Нивелин Мирков и артиста Георги Златарев създават Арт театър. Той е с база и сцена в Арт сцена на "Шипка" 34. От 2017 г. Милена става неин мениджър. По време на ремонта на Руския културно-информационен център Червенкова премества театъра в НАТФИЗ и вместо една, играе на голямата му сцена цели осем години. После отново се завръщат в РКИЦ.
 • Наближава юбилейното честване на 30-годишнината на Арт театър. Разкажете за празничните представления, които зрителите могат да гледат.
  - Колкото и да е невероятно, но е факт! Арт театър скоро ще празнува 30-и рожден ден! Когато преди време замисляхме как да се отбележи този наш празник, планирахме да проведем фестивал "Арт театър - толкова много любов!". За съжаление, войната в Украйна промени много неща... Промени и това наше намерение. Ще отбележим по-скромно достойната годишнина, няма как! Ще бъдат две празнични вечери през септември и една през октомври. Първата е на 26 септември от 19 ч. в Кафе театъра на Арт сцена на "Шипка": премиерен шоу-спектакъл "Арт театър - толкова много ЛЮБОВ!". В него ще разказвам за нашите възторзи и падения, а великолепната цигуларка Даниела Николова (концертмайстор на оркестъра в Сарагоса, Испания) ще свири на цигулката си. С музиката тя ще допълва моя разказ - там, където думите не стигат. Ще участват още пианистът Марио Йоцов, със своя авторска композиция, и доайенът на българските театрални композитори Мишо Шишков-баща. Следващото представление е на 28 септември от 19,30 ч. - "Финита ЛИ комедия?!" от Сергей Литвиненко, режисьор Камен Коев, в Арт сцена на Шипка. Може би много наши зрители и приятели са гледали част от представленията ни. Но сега след всеки празничен спектакъл ще има хубави изненади, които още няма да издам!
 • Екипът на Арт театър с проф. Александър Великовски

  - Кулминацията на тържествата ще бъде премиерата "Драскотини от дъжда" от Яна Добрева, която в момента репетирате с проф. Александър Великовски. Как го приемат българските колеги? А какви са впечатленията на руския режисьор?
  - Премиерата ще бъде на 19 октомври от 19 ч. в театър "Възраждане". В Арт театър, не се боим в момента да работим с руски режисьор! За разлика от други колеги - и в България, и по света, за които руснак и Русия е под запрещение! Което е отвратително!
  Културата е Свобода и Свободата е култура. Тя не е подчинена на никакви политически доктрини и политики. Възмутена съм докрай от поведението на "колеги", които не допуснаха да репетираме на техните сцени! Спектакълът е камерен и търсех сцена, която да е по-малка от тази на Арт сцена на "Шипка". От някои ръководства получих отказ в момента, в който чуха името на проф. Александър Великовски. А той е режисьор, който доста европейски театри се гордеят да имат в афиша си. Най-после срещнах разбиране и подкрепа от директора на Театър "Възраждане" г-н Роберт Янакиев. Премиерата на "Драскотини от дъжда" ще бъде при тях!
  Мога още дълго да споделям мисли по повод поведението на културтрегерите, с които се сблъсках, но ще помрача празничната тема и затова ще спра дотук...
  За шести пореден път имаме щастието да работим с Великовски. Всеки репетиционен процес с него се превръща в мастер клас за артистите ни: Екзюпери - "Малкият принц", Жан-Пол Сартър - "При закрити врати", "Анджело" - по текстове на Шекспир и Пушкин, "Кучета" - Людмила и Александър Чутко (Авиньон, 2005), "Господин, Сеньор, Дон Жуан!" - по пиесата на Жуховицки "Последната жена на Дон Жуан", и сега "Драскотините...".
  С повечето от нас той вече е работил, познаваме се добре, работата ни с него е много увлекателна и интересна. Изискванията му са много големи. Репетиционният процес е нелек, но винаги е, както казва Ефрос: "Репетиция - любов моя." Тук е мястото да изкажа и признателност на г-н Иван Недялков и ОКИ "Средец", на чиято сцена в момента репетираме. Знам, че не е позволено да се цитират имена на фирми и спонсори. Само ще кажа, че сега, както и през тези 30 години, е помагал г-н Сашо Дончев - един от броящите се на пръсти истински меценати на образованието и културата в милата ни родина. А, за да финансирам "Драскотините", освен подкрепата на г-н Дончев, продадох малкото си наследствена земя. И така овощната градина с праскови спаси положението. Хахаха! Но този смях е горчив...
 • Васил Червенков - Боайе, и Милена Червенкова - Френската принцеса, в "Напразни усилия на любовта" от Шекспир, режисьорка проф. Надежда Сейкова

  Кандидатствахме пред Националния фонд "Култура" по повод 30 години Арт театър с "Драскотините" и още два спектакъла - не получихме одобрение. Може би за 50-годишнината ще ни подкрепят. Който доживее... Аз - едва ли.
  - Цялата тази картина е много тъжна и жалка наистина...
  - Но да говорим за хубави неща! Екипът на "Драскотините" е чудесен. Сценографка е Марияна Коева, която е и актриса, режисьорка, хореографка. С мен е повече от 20 години. Истинско богатство за един театър е да има такъв театрален до мозъка на костите човек като Марияна в екипа си.
  Музикалната картина и ролята на Мъжа е поел моята дясна ръка Камен Коев. Той през 23-те ни години заедно е бил винаги плътно до мен и ми е помагал с всичко! В ролята на Цвета ще видим в дубльорство моите скъпи талантливи млади актриси Сиана Миладинова и Тони Христова.
  И остана да представя Теодор Софрониев - в ролята на Боян. Запомнете това име, уважаеми читатели! Предстои му широк, красив път - и в киното, освен в театъра, убедена съм в това!
  - Ще продължи ли новата инициатива, която започнахте в края на предишния сезон?
  - Инициативата "На театър и вечеря", заедно с нашите партньори и приятели от "О!Шипка", поради понятни причини - в такава криза и инфлация, ще запазим за по-добри времена. Но, което е факт вече 4 години, в това любимо наше място срещу театъра ще продължат да правят 10 процента отстъпка от сметката на всеки, който покаже наш театрален билет.
  - Какво предвиждате до края на новия сезон? Ще има ли и други изненади?
 • Милена Червенкова празнува юбилей

  - В плана ми за сезон 2022/2023 г. влиза още "Игра на война" от Сергей Литвиненко. Историята няма нищо общо със сегашната ситуация. Играта на война е шахматна партия. Но не знам дали ще ми стигнат силите и средствата. А и нямам друга земя за продаване... Рано или късно, ще напиша книга за тези 30 години - като своего рода продължение на книгата на моя баща Васил Червенков "Театър и живот".
  Знаем, че езикът на цифрите е най-точният - той никога не лъже. За тези 30 години създадохме 58 спектакъла. Те са изиграни над 2100 пъти в София, страната и чужбина. Работили сме с 85 артисти, с 11 режисьори. Почти винаги композитор на нашите представления е Нивелин Мирков - един от основателите на Арт театър. Двама от Първите вече са наши звездички на небето - баща ми и нашият драматург Литвиненко. Другите основатели, слава на Бога, сме живи - Георги Златарев, Нивелин и аз. И продължаваме!

 • Изключително благодарна съм на всички, които през годините вложиха енергия и любов в Арт театър. Моето богатство са моите хора! А парите? Ето въпрос с повишена трудност - как се поддържа и развива независим, частен театър без подкрепа от държава и община, без постоянни спонсори. Как се участва в Авиньон? Как се прави гастрол на знаменития театър "Образцов"? Как се гостува в чужбина? А ние разчитаме основно на прихода от билети. Благодаря на скъпите ни зрители!
  И, разбира се, в такова интервю не мога да не кажа накрая: Не! Няма да напуснем РКИЦ! Каквито съвети слушам от половин година от "добронамерени приятели". Арт сцена на "Шипка" е много повече мой дом, отколкото малкият апартамент, в който живея. И няма да го изоставя. Защото изкуството е Свобода! И Свободата е изкуство!!!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ