19 Ноември 2019вторник11:46 ч.

Няколко думи

Мейд ин Бългерия

/ брой: 156

автор:Велиана Христова

visibility 766

Образованието в България ускорено обраства с все повече абсурди. След като стисна училището в менгемето на пещерния антикомунизъм, властта го поднесе и в лапите на... държавната сигурност. Предишната ДС, дето уж толкова я мразят, ряпа да яде. Обект на тотално и денонощно следене от ДАНС стават всички българи - от 5-годишните до абсолвентите след вуза. Защо - никой не ти казва. Логика няма никаква. Ако ДАНС ще събира информация колко деца не ходят на училище, колко напускат страната, колко са с крими прояви, колко учат право или медицина, да речем, колко трябва да бъдат осигурени от държавата и т.н., значи службите да вършат работата на МОН, на социалните, на МВР, митниците и прочее институции, което е нонсенс. Затова вероятно са прави стихийните коментатори в мрежата, които тутакси съзряха в новите щения на ДАНС тотална полицейщина и възможност за разправа с политически противници чрез следене на децата им. А понеже още в закона за ДАНС на службите се вменява да се занимават с всичко в държавата, те вече искаха да си напъхат носа дори във военното разузнаване, утре ще поискат данни от банките кой какви влогове има или от магазините кой какви кревати си е купил... 

Зер и подходящ главен прокурор си гласят. 

Няма да простят и на висшето образование. На държавните вузове се разрешава да правят фирми, уж за стопанска реализация на научните им продукти. Само че тия фирми ще се правят със "собствени приходи", сиреч - с таксите на студентите. Обаче. Фирмата не е на вуза, вноската му в капитала не може да е над 5000 лв., а участието му в собствеността на фирмата трябва да не е под 34%. Не дори 51%! А останалите 66%? Ами в частни ръце са. С една дума, с бюджетните пари вузът създава наука, а печалбата от нея влиза в частните джобове. Чисто осигурено от закона претакане на държавните пари към "нашите фирми" - ония, дето осигуряват джакузита и асансьори в едни мезонети. А ако се отчислява някоя и друга стотинка за вуза, тя се ползва не за неговото и на науката развитие, а за... разрастване на фирмата! Закони "мейд ин Бългерия". Да не говорим за развращаването на учени и преподаватели. Досега се трудеха за заплатка в града Х, докато си изкарваха частно хонорарче в N-ска губерния. Сега се отваря цял друм - бачкаш в лабораторията, а парите - не при студентите, а в частната ти фирма. Това щяло било да донесе ефективност на вложения държавен бюджет! Аферим, да живеят обръчите от фирми!              

          

Половината българи са песимисти за икономиката

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 222

27 хил. земеделци ще удари намаляването на европодпомагане

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 222

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 222

73% от нашенците готови да пазаруват на черния петък

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 222

Путин ще участва в украинската среща за мир в Париж

автор:Дума

visibility 338

Протести отново разтърсват Грузия

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 222

Съдът в Хага ще разследва престъпления на британци

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 222

Опозицията в Беларус загуби изборите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 222

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 222

Восъчните фигури на авторитарната власт

автор:Йонко Бонов

visibility 226

/ брой: 222

Златните блянове за "Златна София"

автор:Деси Велева

visibility 166

/ брой: 222

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 222

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ