02 Март 2021вторник09:47 ч.

Няколко думи

Метлите

/ брой: 219

автор:Деси Велева

visibility 756

Столичната община може и да отделя рекордни суми за почистване на София, може да е първа по приходи и разходи по това перо в цяла България, може да пръска най-много средства за външни фирми, които да й събират боклука, но още е скарана с модерните технологии и не може да прекрачи в ХХI век. Метлите остават на почит в най-големия град в страната, размахват се приоритетно - къде качествено, къде не, и точат общинския бюджет година след година. Култът към метлата е дотолкова вкоренен в недрата на "Московска" 22, че оттам продължават да отделят милиони левове. За миналата година 15 милиона са пръснати за ръчно метене на улици и тротоари, което е седем пъти повече, отколкото за чистене с машини. Не че и тях сме ги виждали, де. 

Цифрите достатъчно добре илюстрират реалността, която остро се сблъсква с илюзиите, че чистенето на града е ефективно и успешно. Докато армии от оранжеви жилетки размятат метли из центъра на европейска столица, тя няма да може дори да прекрачи през прага в една друга действителност. В такава, в която обществени средства не се наливат безконтролно в частни сметопочистващи фирми, а огромна част от събраната такса смет се изразходва по предназначение, а не отива за други дейности. 

Такава реалност обаче е далечна за Столичната община и за столичани. Тя не иска да я осъществи, а те ще продължат да плащат налозите си, без да им е ясно за какво се харчат. Градът ще остане с препълващи се контейнери, мръсни градинки, облаци от прахоляци, които дишаме всички - и обикновени хора, и управляващи. Метлите ще се веят, а още пари ще бъдат гълтани за изготвяне на поредната стратегия, концепция и план с мерки как да се преборим с мръсния въздух, който ни трови. Излиза, че колкото повече пари дава общината за почистване, толкова повече средства ще са нужни за справяне с негативните резултати от него. Парадоксът сигурно е търсен и парите от целия този хаос накрая отиват при правилните хора.

Общината може и да залага всяка година нови милиони за почистване и да гони първенство в класации, но докато не осигури пълна прозрачност за харчовете, няма да открие доверието на обществото. А столичани не са толкова глупави. Може да не разбират от сметки, графики и отчети, но виждат примери за несвършена работа навсякъде около себе си всеки ден. Колкото повече от кметството се опитват да потулят действията си, толкова повече резултатите лъсват в обкръжението ни. Накрая същите тези метли ще се развихрят след администрацията, която сега ги толерира. 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ