28 Ноември 2021неделя12:59 ч.

Мерят мръсния въздух с по-сложна система

автор:Дума

visibility 637

Системата на общината и тази, която използват граждански обединения, за да следят замърсяването на въздуха в София, ще бъдат обединени. За тази възможност се разбраха министъра на околната среда Нено Димов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и представители на граждански организации.
В момента официалните данни на общината идват от няколко станции, които измерват с точност праховите частици във въздуха. Голяма част от гражданите обаче се доверяват и на подвижни станции в различните квартали на столицата, които също отчитат нивата на замърсяване. Те, според общинарите, не са толкова прецизни в отчитането, но пък дават по-подробна картина за различните райони на града.
Как може отделните системи да се обединят, за да има по-ясна и актуална информация - това ще решат експертите. 
Стефан Димитров от гражданска мрежа за независимо измерване на въздуха заяви, че днес е добър ден за гражданското общество, защото данните от техните над 500 станции в страната ще могат вече да се използват. Параметрите, които измерват уредите на гражданската мрежа са фини прахови частици 2,5 микрограма/куб.м. и 10 микрограма/куб.м., температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха.
Йорданка Фандъкова добави, че се разработва процедура за избор на изпълнител на общинска мониторингова система, която също ще бъде интегрирана в съществуващата. Тя ще включва 20 станции за измерване на въздуха. Важен ще бъде изборът на местата на поставяне на станциите.
Тя обясни, че и гражданите, и общинарите, се нуждаят от повече и по-ясна информация къде са най-замърсените райони и кои са източниците на замърсяване.
Въвеждането на системата нищо няма да струва, уговорката е МОСВ да разреши на гражданите да монтират своите станции.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1440

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1642

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 118

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1492

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1433

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5181

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 929

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ