05 Юни 2020петък22:33 ч.

Мерките за заетост - скъпи и неефективни

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1012

Изследване още веднъж показа, че активните мерки на пазара на труда имат минимален ефект, като не влият значително на заетостта на безработните и в същото време струват скъпо на тези, които работят - за последните 10 години държавата е похарчила над 1,2 млрд. лв. за активни мерки на пазара на труда.
Това сочи анализ на Института за пазарна икономика. Основните изводи от проекта идват от изследването на НСИ, което цели да покаже нетния ефект на усилията, които полага държавата, за да намали безработицата. За целта НСИ е провел анкетно проучване сред 1600 безработни лица, регистрирали се в бюрата по труда през последното тримесечие на 2007 г.
Основните резултати от изследването показват, че 39% от безработните не са успели да намерят каквато и да било работа за вече две години и половина. Половината от тях изобщо не са си търсили работа и са се регистрирали с цел да получават социални помощи и достъп до различни безплатни услуги. Другата половина са отпаднали, защото не са се съгласили да работят предложената им работа, нито да се включат в програмите за заетост и обучение.
1/3 от анкетираните смятат, че информацията за възможностите за работа в бюрата по труда не е достатъчно актуална и изчерпателна.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ