23 Март 2023четвъртък01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Меракът за хубаво на Диана Димих

/ брой: 235

автор:Продрум Димов

visibility 1450

Тази надарена авторка навлезе с подчертан хъс в родното творческо литературно пространство през последните 20-ина години с появата на първите й самостоятелни заглавия "Един плаж" (1992), "Тъмното" (2003), "Присадки на диво" (2006), "Прошка неродена" (2007), "Босокрилите" (2010). Паралелно с това участва пълноценно и в няколко съавторски издания, занимава се с активна преводаческа и издателска дейност.
"Мерак за хубаво" е най-новата й творба, която столичното издателство "Пропелер" предложи неотдавна на читателите. Книгата се състои от два основни дяла: "Обречени на доброто" и "Особено мнение". Първият съдържа отзиви за наши автори - класици и съвременници, представяне на нови литературни произведения. Втората част има публицистичен характер и включва актуални статии - реакция на добри и нелицеприятни явления от днешната социална действителност и противоречивия ни народопсихологически облик, реплики на събития от съвременния ни политически живот, критични оценки за филми и пр.
Авторката ни потапя в своя спасителен "Блян по красотата", с който ни връща към драматичните очарователни образи на Шибил и Рада от забележителните Йовкови "Старопланински легенди". От трагичната съдба на тези герои струи неповторимото преклонение на големия писател от Жеравна пред силата на любовта и завладяващото обаяние от незалязващата красота на човешкото поведение. Аналогично е подходено и в "Грях без греховност", където читателят се докосва до високите морални стойности в творчеството на Георги Райчев или пък с примамливото ни завръщане в атмосферата на Вазовите "Чичовци", "изографисани в храма на българския хумор".
Тръгнала решително да търси най-светлите ни литературни образци, писателката ни препраща и към незабравимите герои на вълшебника-разказвач Ангел Каралийчев. Те са изваяни със завидно художествено майсторство, от тях лъха толкова волност, земна хубост, топла вяра, техният свят, както споделя и авторката, е изграден с тревожна обич, за да не повехне чистата им надежда за щастие. С истинско и чистосърдечно вълнение, неподкупно откровение ставаме съпричастни в завладяващото поведение и на Хайтовите герои от великолепните му шедьоври в съвременната белетристика - "Диви разкази" и "Шумки от габър". В тях наистина блика като неукротим гейзер "Меракът за хубаво" на родопчанина, блестящо разкрит от невероятния белетристичен талант на големия писател и българин от Яврово.
Със завиден пиетет Диана Димих говори за могъщата магическа сила на поезията на Дамян П. Дамянов, в която ври и кипи не само любовта и голямата болка, но и неудържимият стремеж за социална хармония и нравствено съвършенство в името на човека и неговото право на щастие.
Авторката непрестанно и ненаситно се гмурка в неспокойните води на родната литература, търсейки целенасочено високите нравствени стойности, като се стреми да анализира критично, добронамерено и творби на други наши литературни творци като Станко Михайлов, дори и на редица малко известни имена - Кръстина Филипова, Владислав Михайлов, Мария Г. Николова, Валентин Кръстев, Люба Александрова и мн. др., в чието творчество намира и открива значимото, приносното в генезиса на днешния литературен свят.
Диана Димих е творец с доказано дарование, литературна ерудиция, широкообхватна аналитична мисъл, остър поглед, изключителна сетивност. Именно това й помага да претегля вярно на чувствителните си везни нравствените недъзи на сложното ни и противоречиво съвремие във втората част на новата си книга. Тя е заселена от горещ поток от статии, публикувани в печата. Те са израз на силно реактивната й душевност, постоянно разтърсвана от бездушие, неправди, безотговорност, които битуват често безпрепятствено в нашия ден. Немалко ни правят свидетели на интересни разсъждения, родолюбиви спомени, в които звучат жаждата и страстният повик за повече човечност, доброта и топлота в живота. Това е и основният дълбок идеен замисъл и неистово художествено-естетическо послание на "Мерак за хубаво" на Диана Димих.
 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 844

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 598

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 741

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ